Deze website maakt gebruik van cookies.

Het Duurzame Podium

LET OP: dit dossier is gearchiveerd en wordt niet meer geüpdate.

HET DUURZAME PODIUM HEEFT DE TOEKOMST

Voor een openbare en op kwaliteit gerichte instelling als een theater, een concertzaal of een festival moet maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) de normaalste zaak van de wereld zijn. De VSCD werkte met verschillende partners samen voor het ideaal van het duurzame podium.

Triple-P

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), ook wel duurzaam ondernemen genoemd, houdt in dat er binnen de bedrijfsvoering rekening wordt gehouden met de zogenaamde Triple-P: profit, people en planet. Het bedrijf creëert waarde op economisch, sociologisch en ecologisch niveau; gaat verantwoord om met winst maken, met mensen (binnen en buiten de organisatie) en met het milieu. Het begrip wint nog steeds terrein, nu ook in de non-profit sector. Dit komt mede door de overheid die op verschillende gebieden een actief duurzaamheidbeleid voert.

Voordelen

Mvo-beleid wordt al bij podia toegepast, alleen krijgt het niet altijd die naam, denk aan het volgen van de Cultural Governance Code. Toch is er nog een wereld te winnen. Duurzaam ondernemen kan u veel voordelen opleveren. Bent u een duurzaam podium, dan is dat goed voor uw imago, zeker in de zoektocht naar sponsors en fondsen. Verder valt er met duurzaam ondernemen fors geld te besparen. Lees hier het artikel Cultureel maatschappelijk verantwoord ondernemen? van Hanneke van den Broek, gebaseerd op haar afstudeerscriptie uit 2008 over mvo in het theater. Goed om te weten is ook dat gemeenten op termijn gaan verlangen dat openbare gebouwen een voorbeeldfunctie innemen als het gaat om mvo.

Instrumenten

Twee belangrijke mvo-instrumenten voor (festival)podia zijn energiebesparing, maatschappelijke stages en de milieubarometer.

Energiebesparing

Energie is een grote kostenpost in het theater. Om dit te veranderen, sloot de VSCD in 2008 een convenant met Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf. Met gratis onafhankelijk advies helpt het centrum VSCD-leden kosten te besparen op hun energierekening. U kunt onder andere een energiescan, een verlichtingsscan, een meterscan, een cv-scan en een factuurcontrole laten uitvoeren.

Milieubarometer

De milieubarometer is een online meetinstrument dat de milieukosten en de milieubelasting van uw organisatie zichtbaar maakt. VSCD-leden kunnen de barometer met korting gebruiken, voor slechts €99,- per jaar. Interesse? Ga naar de VSCD aanmeldpagina. Al meer dan twintig podia in Nederland meten hun milieuprestatie met de Milieubarometer. De Duurzaamheidskring Haagse theaters heeft het voortouw genomen om hun Milieubarometer-uitkomsten met andere theaters te delen.