Deze website maakt gebruik van cookies.

Dansprijzen

VSCD Dansprijs: Zwaan
Winnaar Zwaan beste dansprestatie (Foto: Jochem Jurgens)
Winnaar Gouden Zwaan: Igone de Jongh (Foto: Jochem Jurgens)
Winnaar Zwaan beste dansproductie (Foto: Jochem Jurgens)

Met de VSCD Dansprijzen worden jaarlijks prestaties binnen de Nederlandse dans geëerd.

Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie
Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie
Gouden Zwaan voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en hoeft niet jaarlijks te worden uitgereikt.

Dansjury
De VSCD-Dansprijzen worden genomineerd en toegekend door de Dansjury. Deze jury vorm tevens de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen: zij selecteert ongeveer tien voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken en tijdens het festival worden vertoond.

De VSCD Dansjury 2017 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Jasper Weck (hoofdmarketing & assistent programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

Uitreiking
De VSCD Dansprijzen worden traditiegetrouw bekendgemaakt en uitgereikt tijdens de openingsavond van Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht, dat dit jaar plaatsvindt op 6 oktober.

Prijs
De winnaars ontvangen een beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Podium Cadeaukaart
De VSCD-Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart en georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen.


Gerelateerd nieuws

 • VSCD-Dansprijzen uitgereikt

  Zojuist zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD-Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt... De Zwanen ...

  07-10-2017
 • Nominaties Zwanen 2017 bekendgemaakt

  De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Dansdagen presenteren met trots de genomineerden voor de VSCD-Dansprijzen: de Zwanen... De Zwanen De VSCD-...

  27-06-2017
 • Winnaars Zwanen 2016 bekend

  Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt...

  07-10-2016