Deze website maakt gebruik van cookies.

Klassieke Muziekprijs

De Ovatie in het Concertgebouw
Ovatie gemaakt door Iris Le Rütte in Concertgebouw onthuld
Uitreiking Ovatie 2013 aan Amsterdam Sinfonietta

De VSCD Klassieke Muziekprijs, De Ovatie, wordt toegekend aan de meest indrukwekkende live prestatie op de Nederlandse concertpodia door een persoon of ensemble dat een relevante rol speelt in het Nederlandse muziekleven.

Winnaar 2014
De winnaar van De Ovatie 2014 is muziekgezelschap LUDWIG.
De jury heeft na slechts een kort beraad unaniem gekozen voor het concert dat het ensemble LUDWIG in het Concertgebouw gaf op 5 april 2014 onder leiding van Barbara Hannigan, die hierbij ook als soliste optrad.

Uit het juryrapport
“LUDWIG is er in geslaagd om in de korte tijd van zijn bestaan een reputatie van kwalitatief hoogstaand ensemble te verwerven. Het collectief bestaat uit buitengewoon bevlogen musici die op een zeer creatieve wijze vorm geven aan hun muzikale dromen”

“Het debuut van Barbara Hannigan als dirigent was ronduit sensationeel. De volstrekt oorspronkelijke wijze waarop zij het ensemble leidde was indrukwekkend. Dat zij hierbij ook nog de rol van soliste vervulde maakte het nog meer bijzonder.”

“Het lef, de inzet en de inhoudelijk én zakelijk vernieuwende opzet van LUDWIG maakt het ensemble tot een voorbeeld voor de klassieke muzieksector. Dat dit concert bovendien een groot publiek buiten de concertzaal heeft weten te bereiken, is van groot belang. Maar het is vooral de klasse van de uitvoering die de jury heeft overtuigd.”

Over LUDWIG
LUDWIG is een muziekgezelschap dat in 2012 is ontstaan tijdens de reorganisatie bij het MuziekCentrum van de Omroep. Het is een vrij collectief van gedreven ambitieuze musici en creatieve denkers, die nieuwe uitdagingen binnen en buiten de huidige concertpraktijk aan willen gaan. Van instrumentaal solist tot kamerorkest, klein ensemble of groot orkest met koor, en zelfs als producent of programmeur. Dit geeft LUDWIG de vrijheid zich vanuit de artistieke inhoud te kunnen ontwikkelen, waarbij de inhoud steeds de vorm bepaalt. LUDWIG koestert zijn tradities, maar wil diezelfde tradities ook ter discussie stellen en ongebaande paden begaan. Voor LUDWIG staat de interactie tussen publiek en musici centraal.

Prijs
Bij De Ovatie hoort een beeld ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte.Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van Het Koninklijk Concertgebouw als een ode aan alle prijswinnaars.


Gerelateerd nieuws

  • De Ovatie 2014 uitgereikt

    De Ovatie 2014, de VSCD Klassieke Muziekprijs, werd vrijdagavond 19 december uitgereikt tijdens het feestelijk concert 'Kerst met LUDWIG’ in TivoliVredenbrug... De Ovatie 2014, de VSCD ...

    19-12-2014