In gesprek met Sander

Thema: Promotie

Aankomend weekend staat weer in het teken van het Nationaal Theaterweekend dat dit jaar alweer voor de zesde keer plaatsvindt. Door heel Nederland kunnen bezoekers van vrijdag tot en met zondag voor maar tien euro naar het theater. Daarnaast wordt er een breed scala aan gratis activiteit georganiseerd. Eén van de theaters die al sinds dag één meedoen aan is Theater De Leest uit Waalwijk. Wij spraken met Sander Knopper (directeur Theater De Leest) die erg enthousiast is en vroegen hem naar de meerwaarde van het weekend.

Theater De Leest doet al sinds 2016 mee aan het Nationaal Theaterweekend. Waarom is dit landelijke event volgens jou belangrijk voor de sector?

Om een aantal redenen: de belangrijkste is natuurlijk om met een lage prijs nieuw publiek te werven. Maar het Theaterweekend is ook bedoeld om theater te vieren. Dus naast de voorstellingen bieden we ook altijd een bijzonder randprogramma aan. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal edities geleden onze kleedkamers als hotelkamers ingericht. Bezoekers checkten in, bezochten een voorstelling, sliepen in hun ‘kamer’ en kregen de volgende dag een ontbijtje met live muziek. En we organiseerden bijvoorbeeld ook theatrale speurtochten en kleedkameroptredens. Voor dit soort activiteiten is het Theaterweekend bij uitstek geschikt en het is superleuk voor zowel nieuw als bestaand publiek.

En voor De Leest in het bijzonder? Wat bereiken jullie in het laatste weekend van januari?

Ik merk dat het weekend niet alleen leuk is voor bezoekers, maar ook voor onze medewerkers. Het geeft in de voorbereiding én tijdens het weekend zelf veel lol en inspiratie.
Het weekend wordt altijd goed bezocht, ook omdat wij proberen op alle drie de dagen in zowel de grote als de kleine zaal te programmeren. Voor aankomende editie zijn bijvoorbeeld op één na alle voorstellingen uitverkocht.

Merk je dat de toegankelijkheid vanwege de lage prijs gedurende dit weekend toeneemt en er nieuwe bezoekers in het theater te vinden zijn?

Ja, dat merken we. Zoals gezegd zijn veel voorstellingen tijdens het weekend uitverkocht. Uit analyses van de edities van 2018 en 2019 blijkt bovendien dat zo’n 40% van de bezoekers van het Theaterweekend nog niet in ons kassasysteem bekend waren, dus voor ons nieuw zijn. En van die 40% nieuwe bezoekers is 1/3 in dat seizoen op herhaalbezoek geweest, dus heeft bij ons nog één of meerdere voorstellingen bezocht.

Heb je ideeën voor de toekomst, zijn er bijvoorbeeld verbeterpunten of dingen die graag anders zou willen zien als het om dit weekend gaat?

Ik zit zelf al een aantal jaar in de werkgroep Theaterweekend. Waar we blij mee zijn, is dat we door de Vriendenloterij een redelijk gestage bron van inkomsten hebben, waarmee we met name de landelijke campagne kunnen betalen. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een tv- en socialmedia-campagne die we met die loterijgelden betalen.
Wij hopen wel dat in de toekomst nog meer theaters bij het weekend aanhaken. Het blijkt elk jaar lastig om sommige theaters over de streep te trekken en dat is jammer, want we zien dat het werkt.

Tot slot zijn we natuurlijk heel benieuwd wat voor moois er aankomend weekend bij jullie te beleven is. Kun je iets kwijt over de invulling van het programma in de Leest?

We hebben een bijzonder programma van het orkest Kamerata Zuid uit Tilburg, met violist Tjeerd Top, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tjeerd heeft, als liefhebber van zowel klassieke muziek als rock, een programma samengesteld met een uitvoering van de meest uiteenlopen werken - van Vivaldi tot Metallica. Na afloop hebben we amateurmusici uit de regio uitgenodigd om mee te doen met het Grootste Orkest van Waalwijk o.l.v. Tjeerd. We zijn benieuwd hoe dat in onze foyer gaat klinken…
Daarnaast hebben we voorstellingen van Basily Gypsy Band, Ocobar, Brandweerman Sam en Diederick Ensink; is er op zondag een brunch-concert in Franse sfeer en hebben we weer een aantal theatrale speurtochten op stapel staan. We hebben er zin in!

Meer inspiratie