Nieuwe routekaart zoveelste domper voor de podia

03-02-2021

De nieuwe routekaart, zoals gepresenteerd door Minister De Jonge tijdens de persconferentie op 2 februari, is de zoveelste tegenslag voor de podia in Nederland. Deze laat aanzienlijk minder bezoekers toe dan de vorige in de fase waakzaam (laagste besmettingsniveau). Voor podia is dat niet haalbaar. Podia willen terug naar het anderhalve meter protocol. Dat is vertrouwd, veilig en biedt enige uitzicht op herleving van de podiumkunsten.

Gabbi Mesters, directeur van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD): “Het lijkt erop alsof het podiumkunsten seizoen 20/21 door het kabinet al is opgegeven. Wij zijn onaangenaam verrast dat het aantal bezoekers wordt gemaximeerd op 100 en het loslaten van het 1,5 meter protocol in de routekaart. Voor bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam betekent dit per voorstelling 250 bezoekers minder.”

Onder de theaters leefde de verwachting dat in 2021 het culturele leven weer opgepakt zou worden. Maar nu lijkt het erop dat 2021 een nog slechter jaar gaat worden dan rampjaar 2020. In dit jaar daalde het aantal bezoeken met 63% naar 4,9 miljoen. In 2019 telde de VSCD-podia nog een recordaantal van 12,3 miljoen bezoeken.Samen met de Taksforce Culturele en Creatieve sector pleit de VSCD voor een maximale bezoekcapaciteit per gebouw op basis van de anderhalve meter norm, en daarnaast voor elke zaal heldere placeringsnormen.

De podia willen graag open en de belofte van lege zalen invullen. Artiesten en musici willen optreden en bezoekers snakken naar cultuur. De VSCD roept het kabinet op om met meer durf en creativiteit de exit strategie in te vullen, door gebruik van bijvoorbeeld sneltesten.
Naar al het nieuws