Deze website maakt gebruik van cookies.

Nominaties Mimeprijs bekend

How to build a Universe (foto: Jochem Jurgens)
Beefteefjes (foto: Bowie Verschuuren)
Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel

30-08-2019

De genomineerden voor de VSCD Mimeprijs 2019 zijn bekendgemaakt door de VSCD en het Nederlands Theater Festival. De winnaar van deze prijs wordt op zondag 15 september 2019 bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam. Het gala is de jaarlijkse afsluiting van het Nederlands Theater Festival, dat dit jaar van 5 tot en met 15 september plaatsvindt in Amsterdam.

De VSCD-Mimejury heeft de volgende drie voorstellingen genomineerd:

Servaes Nelissen/ Feikes Huis - Beefteefjes
De Mimejury: “Servaes Nelissen heeft een imposant oeuvre opgebouwd als poppenspeler en theatermaker. Met zijn drieluik Beefteefjes - een vrolijkmakend drieluik over depressie - heeft hij een indrukwekkende voorstelling aan dit rijke oeuvre toegevoegd waarin Servaes op bijzonder invoelbare en persoonlijke wijze drie perspectieven op depressie schetst.
De Mimejury prijst de stap die Servaes gemaakt heeft met dit werk en was bijzonder ontroerd door de persoonlijke thematiek die Servaes zonder ironie en met groot gevoel voor materiaal en verbeelding heeft getoond."

Davy Pieters / Theater Rotterdam - How to build a Universe
De Mimejury: “Davy Pieters laat in How to build a Universe opnieuw zien dat ze een geheel eigen oeuvre aan het ontwikkelen is waarin ze minutieus en intelligent onderzoekt wie de hedendaagse mens is in een door technologie en apocalyptische bedreigingen getekende wereld. Dat doet ze met een uniek handschrift: visueel en muzikaal ijzersterk, beïnvloed door zowel film, games, literatuur als wetenschap en documentair materiaal. Davy Pieters is een belangrijk regisseur en theatermaker die niet meer weg te denken is in het Nederlandse en internationale theaterlandschap."

Jetse Batelaan / Theater Artemis - (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (12+)
De Mimejury: “(…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel van Theater Artemis is een ontregelende ode aan de verbeelding. Een absurd en filosofisch meesterwerk dat alle theaterconventies tart. Jetse Batelaan rekt alle grenzen op en overschrijdt ze, zonder ook maar één seconde ongeloofwaardig te worden. Het is uniek en razend knap gemaakt theater dat invoelbaar maakt dat er eigenlijk niets te begrijpen valt. Of juist alles."

De prijs
De VSCD-Mimeprijs wordt uitgereikt naar het inzicht van de jury aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mimeprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).
De VSCD-Mimejury 2019 bestaat uit voorzitter Jasper Damsteegt (directeur, Schouwburg Kunstmin), Michèle Bouwmans (programmeur theater LUX), Marlies Heuer (actrice), Irene Pronk (directeur, Theater Het Kruispunt), Nicole van Vessum (directeur, Theaterfestival De Parade) en John de Weerd (programmeur Het Nationale Theater).

De VSCD
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. Naast de Mimeprijs worden ook de toneelprijzen en de jeugdtheaterprijzen (Gouden Krekels) uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Het Nederlands Theater Festival toont elf dagen lang de beste voorstellingen van het moment, reikt vele prijzen uit waaronder die voor de beste acteurs van Nederland, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. Kortom: is meer dan een voorstellingsbezoek alleen!
Traditiegetrouw opent een prominent persoon uit de theaterwereld het festival met de Staat van het Theater. Dit keer is dat Laura van Dolron.Voor meer informatie over het Nederlands Theater Festival, zie www.tf.nl.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.