Deze website maakt gebruik van cookies.

Nominaties voor de Klassieke Muziekprijs bekend

Amsterdam Sinfonietta en Beatrice Rana (foto: Ronald Knapp)
Ralph van Raat (foto: Simon van Boxtel)
Nederlands Blazers Ensemble Bach & Soefi (foto: Peter Lodder)

14-10-2019

Vandaag maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de nominaties voor de VSCD Klassieke Muziekprijs bekend. Genomineerd voor de Ovatie 2019 – de meest indrukwekkende podiumprestatie van het afgelopen seizoen – zijn Amsterdam Sinfonietta met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana, het Nederlands Blazers Ensemble met het programma Bach & Soefi en Ralph van Raat met een Andriessen-programma.

De jury over Amsterdam Sinfonietta en pianiste Beatrice Rana
"In april 2019 trad Amsterdam Sinfonietta achtmaal op met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana. Het ingenieuze, effectieve programma reikte van muziek voor strijkorkest van Mathilde Wantenaar via klavierconcerten van Bach tot repertoire voor piano solo van Bartók. Het samenspel tussen orkest en solist was heerlijk om mee te mogen maken; een geweldig bijeffect van lange tournees (en uitstekende musici, uiteraard). Bij Bach leidde dat tot een expressief, warmbloedig, stevig klavierconcert dat echter nooit ouderwets-romantisch werd. Rana’s heldere spel, met – het lijkt niet te kunnen – parelend-stevige legatolijnen, was briljant. We hopen dat Amsterdam Sinfonietta en Rana een vervolgproject zullen plannen in de nabije toekomst."

De jury over het Nederlands Blazers Ensemble met het programma Bach & Soefi
"Bach & Soefi is een bijzondere productie van het Nederlands Blazers Ensemble, waarin oosterse en westerse (klassieke) muziek gecombineerd worden. De stromingen gaan moeiteloos in elkaar over en smelten samen zonder hun identiteit te verliezen, buitengewoon verrassend. De kracht van het Nederlands Blazers Ensemble is dat het in staat is om een samenhangend programma te presenteren met Bach & Soefi, niet alleen muzikaal maar ook wat betreft de vormgeving en de setting. In opdracht van het ensemble verzorgde de zeer getalenteerde componiste Mathilde Wantenaar de arrangementen en composities. Zoals altijd wordt er op hoog niveau gemusiceerd. Speciale aandacht voor de twee instrumentalisten Ali Ghamsari (tar en composities) en David Mackor (theorbe), en voor de zangeressen Elisabeth Hetherington en Haleh Seyfizadeh."

De jury over Ralph van Raat met een Andriessen-programma
"Het Andriessen-programma dat Ralph van Raat uitvoerde ter ere van Louis Andriessens tachtigste verjaardag gaf een prachtig overzicht van diens werk. Van een deel uit Souvenirs d’enfance tot en met het voor Van Raat gecomponeerde Searching for Unison: de luisteraar werd verrast door de toontaal van de jonge componist en de ontwikkeling van diens notenschrift in voorbeeldige, uitdagende en passievolle uitvoeringen. Van Raat gaf met zijn kraakheldere, bevlogen spel een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist, en lichtte die betrokken toe. De koppeling met Stravinsky’s Sacre, waarin Van Raat zijn kunnen optimaal toonde, completeerde dit intelligent samengestelde programma."

De Klassieke Muziekprijs 2019
De Ovatie, de klassieke muziekprijs van de VSCD, wordt uitgereikt aan een bijzondere podiumprestatie van een musicus die of ensemble dat een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse klassieke muziekleven. Bij de Ovatie hoort een beeld ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van het Koninklijk Concertgebouw als ode aan alle prijswinnaars.
De winnaar van de Ovatie 2019 wordt in november bekendgemaakt. Naast het beeld krijgt de winnaar als prijs een tournee langs diverse concertzalen aangeboden door de podia die aangesloten zijn bij het Grote Zalenoverleg van de VSCD.

De jury
De VSCD Klassieke Muziekjury bestaat uit: voorzitter Boudewijn Berentsen (Muziekgebouw aan ´t IJ, Amsterdam), Frederike Berntsen (Dagblad Trouw), Gert Gering (Theaters Tilburg), Masa Spaan (De Doelen, Rotterdam), Peter Tra (TivoliVredenburg, Utrecht) en Mirjam Wijzenbeek (Het Concertgebouw, Amsterdam).

VSCD prijzen
De Ovatie is in 2003 door de VSCD in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo groot mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.