Deze website maakt gebruik van cookies.

Nominaties VSCD Klassieke Muziekprijs bekend

OPERA2DAY en New European Ensemble
Cappella Amsterdam, Bas van Drooge
De Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven

03-10-2018

Vanmiddag maakt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de nominaties voor de VSCD Klassieke Muziekprijs bekend. Genomineerd voor de Ovatie 2018 – de meest indrukwekkende podiumprestatie van het afgelopen seizoen – zijn Brahms’ Ein deutsches Requiem door Cappella Amsterdam, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Carolyn Sampson en André Morsch
onder leiding van Daniel Reuss, Hamlet van Ambroise Thomas door OPERA2DAY & New European Ensemble en Bachs Weihnachtsoratorium door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven.

Uit het juryrapport
De jury over ‘Ein deutsches Requiem’:
"Brahms' ´menselijke´ requiem is volledig afgestoft en klinkt verfrissend onder Daniel Reuss. Ontdaan van zijn vaak te dikke romantische jas biedt Reuss een transparante uitvoering, waarin de dramatische hoogtepunten beter tot uitdrukking komen dan in uitvoeringen die grootser en volumineuzer van opzet zijn. De grootste verdienste van deze uitvoering is de woordelijke verstaanbaarheid van de teksten door de zorgvuldige dictie van koor en solisten. Daarbij helpt ook dat de balans tussen koor en orkest optimaal is. Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw bewijzen opnieuw dat ze een fantastische combinatie vormen. De sopraan Carolyn Sampson en de bariton André Morsch zijn volledig in harmonie met de visie van Daniel Reuss op de verhalende kracht van dit geliefde koorwerk."

De jury over ‘Hamlet’:
"Met bescheiden middelen, geniale vondsten en met de inbreng van zijn productieteam, cast en ensemble weet regisseur Serge van Veggel deze verwaarloosde opera tot een totaalbelevenis te verheffen. Hamlet van OPERA2DAY & New European Ensemble getuigt van inzicht in het psychologische drama en is voorzien van een fraai gestileerd podiumbeeld. De zangers leveren hoge kwaliteit en maken als bezielde wezens hun lot invoelbaar. Het New European Ensemble en dirigent Hernán Schvartzman doen er alles aan om de partituur van a tot z te laten zingen. OPERA2DAY timmert aan de weg: het gezelschap grossiert in nieuwe inzichten in dergelijk nagenoeg vergeten repertoire, en slaagt erin om het nieuw leven in te blazen."

De jury over het ‘Weihnachtsoratorium’:
"Aan toonaangevende uitvoeringen van Bachs grote koorwerken door de Nederlandse Bachvereniging zijn we al lang gewend. Echter, in deze uitvoering van delen van het Weihnachtsoratorium weten Van Veldhoven en zijn uitstekende instrumentale ensemble en twaalf ripiënisten alle verwachtingen te overtreffen. De eerste vier cantates - moeiteloos aan elkaar geregen met een ongekende lichtvoetigheid, transparantie en precisie - krijgen bijzonder reliëf door de keuze om twee a-capellawerken van Britten ertussen te plaatsen. Een eenvoudige ingreep die de geest van de twee componisten dichter bij elkaar brengt. Deze toevoeging betekent ook extra eisen voor het twaalfkoppige vocale ensemble, dat op briljante en vlekkeloze wijze de uitdaging aangaat."

De Klassieke Muziekprijs 2018
De Ovatie, de klassieke muziekprijs van de VSCD, wordt uitgereikt aan een bijzondere podiumprestatie van een musicus die of ensemble dat een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse klassieke muziekleven. Bij de Ovatie hoort een beeld ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van Het Koninklijk Concertgebouw als een ode aan alle prijswinnaars.
De winnaar van de Ovatie 2018 wordt in oktober bekendgemaakt. Naast het beeld krijgt de winnaar als prijs een tournee langs diverse concertzalen aangeboden door de podia die aangesloten zijn bij het Grote Zalenoverleg van de VSCD.

De jury
De VSCD Klassieke Muziekjury bestaat uit: voorzitter Boudewijn Berentsen (Muziekgebouw aan ´t IJ, Amsterdam), Frederike Berntsen (Dagblad Trouw), Gert Gering (Theaters Tilburg), Masa Spaan (Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen), Peter Tra (TivoliVredenburg, Utrecht), Neil Wallace (De Doelen, Rotterdam) en Mirjam Wijzenbeek (Het Concertgebouw, Amsterdam).

VSCD prijzen
De Ovatie is in 2003 door de VSCD in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo groot mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.