Deze website maakt gebruik van cookies.

Nominaties VSCD-Mimeprijs 2016 bekend

08-06-2016

De VSCD-Mimejury heeft haar nominaties voor de Mimeprijs 2016 bekendgemaakt. Genomineerd zijn de voorstellingen Schwalbe speelt een tijd van Theatercollectief Schwalbe, Amadeus van De Warme Winkel & Nieuw West en Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent van Theater Artemis. Daarnaast is mimespeler en actrice Willemijn Zevenhuijzen genomineerd.

De Mimeprijs wordt op 11 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater namens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) uitgereikt.

De jury over haar keuze:

Over Schwalbe speelt een tijd: “Opnieuw weet Theatercollectief Schwalbe een performatief concept neer te zetten dat even hartstochtelijk als bescheiden, even poëtisch als pragmatisch en even simpel als monumentaal is. De jury waardeert het lef van hun keuze als ook de ambachtelijke precisie waarmee de performance wordt uitgevoerd.”

Over Amadeus: “Deze voorstelling van De Warme Winkel en Nieuw West is een bijzondere en ontregelende ontmoeting tussen twee uiterste kunstopvattingen, tussen Mozart en Salieri én tussen Marien Jongewaard en Vincent Rietveld. Bijgestaan door het prachtige muzikantenkoppel Bram en Jasper Stadhouders wordt er een ongemakkelijke, ongepolijste en ontroerende theateravond gecreëerd.

Over Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent: “Jetse Batelaan heeft hiermee een voorstelling neergezet die achter de schermen van het leven en de dood kijkt, die het onbenoembare abstracte van leven en sterven voor een gefascineerd publiek van alle leeftijden concreet maakt. Prachtig is het hele idee van het vertellen van verhalen door de tijden heen, de tijd die verstrijkt en ook stilstaat, zoals dat alleen in het theater kan.”

Over Willemijn Zevenhuijzen: “Een pure, veelzijdige mimespeler die het afgelopen seizoen opviel in drie bijzondere voorstellingen waarin ze dragende rollen vertolkt: Eitje (Maas theater en dans), In mijn hoofd ben ik een dun meisje en Het schaap Veronica (beiden van NTjong). Steeds schittert ze als een fijn geslepen diamantje. Subtiel, krachtig en innemend. Met een wonderlijk mengsel van schijnbare nonchalance en messcherpe precisie transformeert ze naar mensen (of schapen) die de theaterbezoeker niet snel zal vergeten.”

De prijs
De VSCD-Mimeprijs wordt uitgereikt naar het inzicht van de jury voor de persoon/groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mimeprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

De uitreiking
Op zondag 11 september wordt de Mimeprijs uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse Theater, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Het Nederlands Theaterfestival vindt plaats van 1 t/m 11 september in Amsterdam.

De jury
De VSCD-Mimejury 2016 bestaat uit voorzitter Cees Debets (directeur Theater aan het Spui), Roy Peters (mimemaker), Paul van der Laan (mimemaker), Erica Smits (dramaturg/journalist) en Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival) en Michèle Bouwmans (Theaterprogrammeur Lux).