Deze website maakt gebruik van cookies.

Poelifinario en Neerlands Hoop 2016 uitgereikt

Winnaars 2016 (Foto: Jaap Reedijk)
Tim Fransen
Foto: Jaap Reedijk

25-09-2016

Zondag 25 september zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Diligentia, Den Haag. NUHR wint de Poelifinario, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen, met hun voorstelling Draai het eens om. Tim Fransen wint de Neerlands Hoop, de prijs voor een veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief, voor zijn voorstelling Het failliet van de moderne tijd.

De feestelijke uitreiking van de Cabaretprijzen werd dit jaar georganiseerd en gepresenteerd door hét cabaretpodium Diligentia. Tezamen met Theater PePijn, vormt Diligentia een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het Nederlandse cabaret. Presentatie van het programma was in handen van Jacques d’ Ancona en omvatte onder meer gastoptredens van Sjaak Bral en Paul van Vliet. De eerder uitgereikte Oeuvreprijs aan Youp van ’t Hek werd gevierd met onder meer het voorlezen van het juryrapport. De laureaten van de Poelifinario en de Neerlands Hoop van 2015, André Manuel en de Partizanen reikten de prijzen uit aan de winnaars van 2016.

Uit het juryrapport
Over NUHR:
“Ensemblecabaret is op zijn best als er van alles speelt tussen de leden. Wanneer er onderlinge conflicten en machtsverhoudingen worden uitgespeeld ontstaat er spanning op het podium. In Draai het eens om gebeurt dat in extreme mate. Het leidt tot een vlijmscherp psychologisch portret van vier cabaretiers die elkaars beste vrienden zijn, warmte en vriendschap voor elkaar koesteren, maar ook hard kunnen botsen. Omdat er in deze voorstelling ook wordt gezinspeeld op een naderend einde van de groep lijkt het alsof de spelers niets te verliezen hebben en de definitieve balans van hun samenwerking kan worden opgemaakt.”

Over Tim Fransen:
“De ambitie van Tim Fransen in zijn debuutvoorstelling is niet gering: aan de hand van de grote denkers uit zijn boekenkast onderneemt de 27-jarige Fransen een persoonlijke zoektocht naar de zin van het leven. [...] Het filosofisch cabaret van Fransen zet je aan het denken, maar is tegelijk ook toegankelijk voor een breed publiek. Daarmee is het een enorme aanwinst voor het Nederlands cabaret.”

Het volledige juryrapport is hier te downloaden.

De jury
De Cabaretjury 2016 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg).

De prijzen
De Poelifinario en Neerlands Hoop zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo compleet mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.

De Nederlandse fotograaf Corbino (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, de gelauwerden krijgen tijdens de prijsuitreiking een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera gemaakt door kunstenaar Doc Visser.