Deze website maakt gebruik van cookies.

Ralph van Raat wint VSCD Klassieke Muziekprijs

(foto: Ernst van Deursen)

03-11-2019

Zondag 3 november werd tijdens het live tv-programma Podium Witteman de winnaar bekend gemaakt van De Ovatie 2019 - de Klassieke Muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Ralph van Raat werd met zijn Andriessen-programma verkozen tot winnaar. Uit handen van Paul Witteman ontving Ralph van Raat de sculptuur van Iris Le Rütte.
De Ovatie wordt uitgereikt aan musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassiekemuziekleven.

Uit het juryrapport
De jury over Ralph van Raat en zijn Andriessen-programma:
‘Het Andriessen-programma dat Ralph van Raat uitvoerde ter ere van Louis Andriessens tachtigste verjaardag gaf een prachtig overzicht van diens werk. Van een deel uit Souvenirs d’enfance tot en met het voor Van Raat gecomponeerde Searching for Unison: de luisteraar werd verrast door de toontaal van de jonge componist en de ontwikkeling van diens notenschrift in voorbeeldige, uitdagende en passievolle uitvoeringen. Van Raat gaf met zijn kraakheldere, bevlogen spel een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist, en lichtte die betrokken toe. De koppeling met Stravinsky’s Sacre, waarin Van Raat zijn kunnen optimaal toonde, completeerde dit intelligent samengestelde programma.’

Ook genomineerd voor deze prijs waren Amsterdam Sinfonietta en de Italiaanse pianiste Beatrice Rana, en het Nederlands Blazers Ensemble met het programma Bach & Soefi.

De Klassieke Muziekprijs
Het beeld ‘De Ovatie’ is ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. De sculptuur toont de nimf Daphne en verbeeldt het tot bloei komen van mensen door muziek, maar ook het opbloeien van elke kunstenaar door de waardering van zijn publiek. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van het Koninklijk Concertgebouw als ode aan alle prijswinnaars.
Naast het beeld krijgt de winnaar als prijs een tournee langs diverse concertzalen aangeboden door de podia die aangesloten zijn bij de VSCD.

De jury
De VSCD Klassieke Muziekjury bestaat uit: Boudewijn Berentsen, voorzitter: Muziekgebouw aan ´t IJ, Amsterdam |Frederike Berntsen: muziekjournalist Dagblad Trouw |Gert Gering: programmeur Theaters Tilburg, Masa Spaan, programmeur Concertgebouw De Doelen, Rotterdam | Peter Tra: programmeur TivoliVredenburg, Utrecht| Mirjam Wijzenbeek: programmeur Het Concertgebouw, Amsterdam.

VSCD prijzen
De Ovatie is in 2003 door de VSCD in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en vormen het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo groot mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.