Vandaag heeft de Taskforce culturele en creatieve sector haar Openings- en herstelplan aan het kabinet en de Tweede Kamer gepresenteerd. Het doel is een voorspelbare en zorgvuldige corona-aanpak voor publiek, makers en culturele organisaties. Een aanpak waarbij de beleidsreflex niet meer ‘sluiten’ is, maar ‘veilig openblijven’; een aanpak met perspectief op herstel.
In het plan doet de Taskforce zes voorstellen om wendbaar en weerbaar de crisis uit te komen. Het gaat onder meer om een routekaart waarin voor elk risiconiveau van de pandemie beschreven staat hoe een podium, museum of festival toch op veilige manier bezoekers kan ontvangen. Ook staat in het plan wat de culturele sector nodig heeft om te herstellen van de corona crisis: maatregelen om het publiek weer terug te laten keren, om makers, artiesten en zelfstandig werkenden voor de sector te behouden en om ook in de toekomst een volwaardig programma-aanbod te kunnen bieden.
Het plan gaat uitgebreid in op de zeer zorgelijke situatie van makers en zelfstandig werkende professionals. De Taskforce heeft een set afspraken opgesteld, Fair Pay bij nood- en herstelsteun, waarmee wordt gewaarborgd dat noodsteun alle onderdelen van de culturele keten bereikt (van maker tot technicus, tot producent en presentatieplek). De Fair Practice Code vormt het uitgangspunt in deze afspraken.
Lees HIER het Openings- en herstelplan en HIER Fair Pay bij nood- en herstelsteun.
Vandaag, woensdag 19 januari 2022, wordt door vele culturele instellingen actie gevoerd, van KAPSALON THEATER en DE MUSEUM GYM, tot studentenbeweging Ensemble Nieuwe Theatermakers die met de slogan SCHIJN LICHT OP DE CULTUURSECTOR met kaarsjes en lampjes voor de Tweede Kamer zullen staan. Ook geeft de Taskforce om 16.00 een LIVE UDATE vanuit Pakhuis de Zwijger. Lees HIER meer.