Deze website maakt gebruik van cookies.

Tweede ronde Zilveren Krekels voor jeugdtheater bekend

Revolutions (foto: Phile Deprez)
Anansi en de nieuwe wereld (foto: Zindzi Witte)
Hallo familie (foto: Kamerich & Budwilowitz)
Hamlet (foto: Sanne Peper)
Sweet sixteen (foto: Sanne Peper)

18-06-2019

De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft de tweede ronde nominaties voor de Zilveren Krekels bekendgemaakt: drie voorstellingen winnen de prijs in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ en twee Zilveren Krekels zijn vergeven in de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’. Alle Zilveren Krekels maken kans op de Gouden Krekel die op zondag 15 september 2019 wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Zilveren Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’
In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ ontvangen de voorstellingen Sweet Sixteen (14+) van De Toneelmakerij, Hamlet (8+) van Theater Rotterdam en Hallo familie (8+) van Maas theater en dans een Zilveren Krekel 2019.

De jury over Sweet Sixteen: ‘Natuurlijk over zelfmoord. Is er een ander onderwerp voor een spreekbeurt denkbaar als je eigen zus nog maar kort geleden uit het leven is gestapt? In Sweet Sixteen van De Toneelmakerij in regie van Belle van Heerikhuizen zijn wij de denkbeeldige medeleerlingen die het verhaal van Dunya aanhoren. Gezeten in echte schoolbanken blijven we moeiteloos bij de les. Wij zijn er getuigen van hoe Dunya in haar hoofd de emotionele confrontatie met haar overleden zus Dido, maar ook met zichzelf volstrekt overtuigend aangaat in knap samenspel van de twee actrices (Hanna van Vliet en Sophie Höppener). De impact die een zelfmoord op iemands omgeving heeft wordt op een krachtige manier duidelijk gemaakt. Sweet Sixteen laat niemand onberoerd.’

De jury over Hamlet: ‘Het jaarlijks theaterfeestje van Theater Rotterdam pakt in Hamlet wel erg goed uit. Wat een creativiteit en spelplezier! Het klassieke drama aan het Deense hof wordt in de speelse regie van Pieter Kramer een helder generatieconflict in een geoliede theatermachine van kostuums, kamerschermen, panelen en props waar je ogen tekort komt. De liedteksten op muziek van Queen vinden naadloos hun plek in het verhaal.’

De jury over Hallo familie: ‘In Hallo familie van Maas theater en dans van regisseur Moniek Merkx komen hele rijen feestgangers uit keukenkastjes en zijn je poppen ineens levensgroot. De kleurrijke voorstelling is een gloedvolle ode aan de grenzeloze fantasie van het kind, waarin iets soms ook onheilspellend kan zijn. Dat kind verbaast zich weliswaar nergens over, maar doorziet ook het spel dat volwassenen soms kunnen spelen. Een kleurrijk familiefeest rond een ontwapenend duo van kind en oma.’

Zilveren Krekel voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater' 
In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontvangt Dorothy Blokland een Zilveren Krekel voor haar acteerprestatie in Anansi en de nieuwe wereld (4+) van Blokland & Blackman en ontvangen Sacha Zwiers en Catharine Scholten de Zilveren Krekel voor decor/kostuums en video in Revolutions (12+) van NTJong.

De jury over Dorothy Blokland: ‘Vanaf het moment dat Dorothy Blokland in Anansi en de nieuwe wereld van Blokland & Blackman het podium betreedt is zij de spin in het web van de voorstelling die ze met Yahmani Blackman speelt. Zij heeft alle touwtjes stevig in handen, laat zich niet uit het veld slaan en bespeelt moeiteloos het publiek met haar ongekende podium presence en geweldig aanstekelijke lach.’

De jury over Sacha Zwiers en Catharine Scholten: ‘Revolutions van NTJong parachuteert ons in een dystopisch Nederland waar een CEO het voor het zeggen heeft en de grens tussen schijn en werkelijkheid moeilijk is te trekken. Decor en kostuums, aangevuld met videobeelden brengen de game achtige glamouromgeving maar ook de grauwe wereld van de revolutionairen prachtig tot leven.’

Overzicht van alle Zilveren Krekels 2019
In maart werd de eerste ronde Zilveren Krekels bekendgemaakt. In totaal zijn er tien genomineerden voor de Gouden Krekels die op 15 september 2019 bekend worden gemaakt.

Zilveren Krekels voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’:
Martin Luther King (8+) van Urban Myth, Theater de Krakeling en Stip Theaterproducties
Motors (14+) van 155
Het Verhaal van het Verhaal (8+) van Theater Artemis en het Zuidelijk Toneel
Sweet Sixteen (14+) van De Toneelmakerij
Hamlet (8+) van Theater Rotterdam
Hallo familie (8+) van Maas theater en dans

Zilveren Krekels voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater':
Jibbe Willems voor zijn libretto van Jabber (6+) van Theatergroep Kwatta.
Marlyn Coetsier en Marlies Schot voor enscenering en toneelbeeld van In de kelder staat een huis (2+) van Tg. Winterberg en Stip Theaterproducties.
Dorothy Blokland voor haar rol in Anansi en de nieuwe wereld (4+) van Blokland & Blackman
Sacha Zwiers en Catharine Scholten voor decor/kostuums en video van Revolutions (12+) van NTJong,

De jury
De VSCD-Jeugdtheaterjury 2019 bestaat uit Tineke Maas (juryvoorzitter, directeur De Goudse Schouwburg), Hans Smit (journalist), Katinka Enkhuizen (programmeur Theater Rotterdam), Urmie Plein (actrice), Alex Mooren (programmeur Theater Castellum), Hillechien Steenbruggen (programmeur Schouwburg Het Park) en Nasim Miradi (theatermaker).

De prijsuitreiking

Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong van 5 t/m 15 september 2019 worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in Theater de Krakeling. Op zondag 15 september ontvangen de genomineerden tijdens de Jeugdtheatermiddag in Theater de Krakeling hun Zilveren Krekel. Het festival wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater waar de Gouden Krekel 2019 voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ en ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ in het jeugdtheater worden uitgereikt.

De prijzen
De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD-Jeugdtheaterprijs bestaat al sinds 1977 en droeg tot 2001 de naam van Hans Snoek. Van 2001 tot 2005 werd de prijs in samenwerking met Vlaanderen uitgereikt onder de naam 1000Watt-prijs. In 2005 werden de prijzen omgedoopt tot de huidige Krekels.