Deze website maakt gebruik van cookies.

Vacature VSCD: Directeur

12-12-2018

Tijdens de ALV van 26 november jl. hebben onze leden zich positief uitgesproken over de toekomstplannen van de vereniging en de samenwerking binnen de sector podiumkunsten. Onder de werknaam ‘VSCD 3.0’ stemden ze in met een vernieuwing die is gebaseerd op onze drijfveren: ledenbelang en samenwerking binnen de sector. De komende periode krijgt de vernieuwde vereniging nader vorm en ook de bezetting van het bureau van de vernieuwde VSCD zal er anders uit gaan zien. Hedwig Verhoeven, de huidige directeur van VSCD, WNP en SPTC, neemt per 1 februari 2019 afscheid. Daarom zoeken wij een verbindende directeur.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de branchevereniging voor alle podiumkunsten presenterende instellingen in Nederland. Onze vereniging is bezig aan een vernieuwing die is gebaseerd op onze drijfveren: ledenbelang en samenwerking binnen de sector. Dat betekent dat we duidelijke keuzes maken in ons handelen en in onze activiteiten. We werken op grond van vier pijlers: belangenbehartiging, werkgeverszaken, promotie en service. Waar nodig met eigen activiteiten, als belangenbehartiger en netwerkorganisatie. Waar mogelijk in samenwerking met andere brancheorganisaties om sectorbrede uitdagingen aan te pakken, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en collectieve promotie. Daarnaast ondersteunen wij onze leden in goed werkgeverschap. Daarin werken we nauw samen met de Werkgeversvereniging Nederlandse Podia (WNP).

Voor onze vereniging zoeken wij een verbindende


Directeur
32 uur per week


Wie zoeken we?
Het bestuur en de leden van de VSCD hebben de ambitie om in de vereniging focus aan te brengen, de vereniging verder te activeren en de belangenbehartiging van de vereniging te versterken. Als nieuwe directeur ben je de spil in het realiseren van die ambitie. Het afgelopen half jaar is gewerkt aan de contouren van de vernieuwde vereniging. Deze contouren geven je de basis om op voort te bouwen.

Je bent een belangenbehartiger en netwerker pur sang. Je bent als gesprekspartner in de vereniging en het werkveld van de Podiumkunsten gezaghebbend, zichtbaar, vindbaar en benaderbaar. Je begrijpt de dynamiek van een vereniging en vindt gemakkelijk je weg in het politiek bestuurlijke speelveld rond de Podiumkunsten. Voor de groei van de vereniging zorg je door een duurzame verbinding met de (potentiële) leden. Je bent de woordvoerder van de vereniging. Op het verenigingsbureau ben je kader scheppend, coachend en meewerkend voorman/vrouw.

Wat ga je doen?
De directeur heeft vier hoofdtaken:

 1. Belangenbehartiging: Verwoorden en representeren van de belangen van podia, in bestuurlijke en/of gezamenlijke gremia en zelfstandig netwerk. Je bent het gezicht van de vereniging, naar de leden, naar de stakeholders en naar de media. Je organiseert het ophalen van de vraag van de leden en vertaalt deze naar het geaccumuleerde belang van de vereniging: je kent de leden en weet wat er speelt.
 2. Ledenwerving en behoud: Groei van de vereniging door in het netwerk actief, zichtbaar en benaderbaar te zijn; werving, beheer en behoud van leden. Je bouwt aan een duurzaam en groeiend ledenbestand. 
 3. Vertegenwoordiging van de vereniging in de sectorbrede samenwerkingen. Je bouwt aan samenwerkingsrelaties in de sector.
 4. Aansturing van het team van professionals en eindverantwoordelijk voor een goed functionerende werkorganisatie met een gezonde financiële huishouding. Je zorgt - met het verenigingsbureau - voor het proces rond de governance van de vereniging.


Wat wij van jou verwachten

 • WO werk- en denkniveau en meer dan 10 jaar werkervaring de culturele sector, waarvan enkele jaren in een leidinggevende positie.
 • Je hebt een bewezen affiniteit met de podiumkunsten en gevoel voor de rol van de podia in dat speelveld.
 • Je hebt kennis en ervaring met beïnvloeding van publieke besluitvormingsprocessen en je kunt belangen van de leden en vertalen voor politiek en beleidsmakers.
 • Je hebt kennis van het verenigingsleven en ervaring met relatiemanagement.
 • Je bent in staat om ontwikkelingen in de podiumkunsten om te zetten in strategie.
 • Je kunt goed samenwerken, je bent een echte verbinder en kunt een sterke achterban te organiseren.
 • Je bent innovatief, initiatiefrijk, gaat uit van mogelijkheden en bent oplossingsgericht.
 • Je bent sensitief, doortastend en hebt een uitstekend gevoel voor verhoudingen.
 • Je bent sociaal, motiverend en inspirerend.
 • Je bent zelfstandig en ondernemend.


Wat wij je bieden

 • Een uitdagende functie met veel ruimte voor eigen initiatief en een brede span of control.
 • Een omgeving waar je de liefde voor cultuur kunt combineren met ondernemerschap.
 • Een fijne werkplek in het centrum van Utrecht.
 • Een aanstelling van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Salaris in overeenstemming met de zwaarte van de functie.


Wil jij bouwen aan de vernieuwde vereniging?
We ontvangen je motivatiebrief en CV graag uiterlijk maandag 4 januari 2019 via personeelszaken@vscd.nl, t.a.v. Gea Zantinge, bestuursvoorzitter VSCD. De eerste gesprekken staan gepland op vrijdag 11 januari 2019. Voor meer informatie over de vacature kun je terecht bij Gea Zantinge via bovenstaand mailadres.