Deze website maakt gebruik van cookies.

Verbod op veelgebruikte theaterverlichting in aantocht

03-05-2018

Er is Europese regelgeving in de maak die per 1 september 2020 de levering van álle lichtbronnen met minder dan 85 lumen per Watt output gaat verbieden. Volgens het voorgestelde Ecodesign-werkplan 2016-2019 van de Europese Unie (EU) zou al het podiumlicht (van traditionele wolfraamlampen tot de nieuwste LED-armaturen) moeten voldoen aan de nieuwe efficiëntiedoelstellingen, waarvan ze momenteel zijn vrijgesteld. Internationale productie- en techniekorganisaties slaan alarm.

De nieuwe LED-lampen zijn nog niet voldoende aangepast en doorontwikkeld zijn om de specificiteit van meer theatrale verlichting te dienen. De opname van dit speciale licht in de herziene regels zou dus een negatief effect kunnen hebben op het artistieke gebruik van licht en op financiële consequenties voor podia en festivals, aangezien apparatuur misschien moet worden vervangen door veel duurdere.

Omdat dit in heel Europa een issue is, heeft Pearle* een position paper opgesteld waarmee ze de besluitvorming wil beïnvloeden. Lees meer

De Vereniging voor Podiumtechnologie heeft de berichtgeving rondom de regelgeving verzameld. Lees meer

Wij houden onze leden op de hoogte van de ontwikkelingen.