Deze website maakt gebruik van cookies.

VSCD-Dansprijzen uitgereikt

Midnight Raga ©Rahi Rezvani
Imre van Opstal ©Rahi Rezvani

07-10-2017

Zojuist zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD-Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt. Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die hij met zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2017’ is toegekend aan Midnight Raga van Nederlands Dans Theater. Danseres Imre van Opstal kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2017’ voor haar rol in Salt Womb van Nederlands Dans Theater (Sharon Eyal & Gai Behar). Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

Gouden Zwaan
Artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam Ed Wubbe is volgens de jury één van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en al jarenlang van grote betekenis voor het Nederlandse dansveld. “Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen. En dit zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit van zijn werk. Een heuse voorvechter voor de discipline, uniek in zijn soort”, aldus de dansjury.

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’
In Midnight Raga brengt Marco Goecke volgens de jury een schitterende, intense choreografie die ademloos van het begin tot het eind wordt beleefd. Uit het juryrapport: “Twee krachtige dansers geven Goeckes bewegingstaal - met zijn herkenbare, nerveus sidderende bewegingen - de onontbeerlijke exactheid en daardoor onontkoombaarheid. Een op het lijf van de dansers getekende choreografie, spatgelijk en scherp uitgevoerd, excellent getimed, onderstreept door de eenvoud in decor, licht en kostuums.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’
De Nederlandse Imre van Opstal ontwikkelde zich tot één van de meest opvallende dansers van het Nederlands Dans Theater. Een performer met een perfecte techniek, mystiek charisma en een soms angstwekkende kracht die van een andere wereld lijkt te komen. “Zelfs in het hypnotiserende ensemblewerk Salt Womb (in choreografie van Sharon Eyal & Gai Behar) weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen”, aldus de jury.

VSCD-Dansjury
De VSCD-Dansjury, tevens redactie van de Nederlandse Dansdagen, is verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van Festival de Nederlandse Dansdagen. De Dansjury 2017 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Festival de Nederlandse Dansdagen
Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het vierdaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende en unieke locaties in de stad. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans.