Deze website maakt gebruik van cookies.

VSCD Oeuvreprijs uitgereikt aan Youp van 't Hek

14-09-2016

Cabaretier Youp van 't Hek heeft vanavond de VSCD Oeuvreprijs ontvangen: de prijs voor een prominente Nederlandse podiumkunstenaar die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. Dit is bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. In de uitzending werd Youp van 't Hek toegesproken en gefeliciteerd door collega’s uit het vak.

Het VSCD-bestuur over Youp van 't Hek 
De prijs wordt toegekend door het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Het VSCD-bestuur:

““We eren Youp van ’t Hek voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor het Nederlandse Theater. Tien theaterproducties sinds 1973 met Cabaret Nar, veertien avondvullende theatervoorstellingen als solist sinds 1982 en acht Oudejaarsconferences vanaf 1986. Maar het oeuvre van Youp omvat niet alleen theater of theatervoorstellingen. Hij schrijft, hij bracht een omvangrijk oeuvre uit op lp en cd, zijn aandeel op YouTube en Spotify is aanzienlijk en ook op televisie en radio heeft Youp een breed oeuvre vergaard. Maar ook het succes dat het cabaret sinds de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heeft gekend is voor een belangrijk deel te danken aan Youp. Een succes dat ondanks alle crises, ook die in het theater, is gebleven. Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren ’80 zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit. Het succes van de gouden generatie, hun opvolgers - die voortaan in het theater konden zeggen wat ze wilden - alsook hun volle zalen kunnen tot het oeuvre van Youp gerekend worden.”

VSCD Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn, aldus de officiële omschrijving van de prijs.

De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011).

VSCD-bestuur
Het VSCD-bestuur bestaat uit voorzitter Nynke Stellingsma (directeur De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen), Alex Kühne (directeur Deventer Schouwburg), Yan van der Heijden (directeur Theater De Blauwe Kei), Gea Zantinge (zakelijk directeur Het Concertgebouw) en Gerard Wolters (directeur Posthuis Theater Heerenveen).

VSCD Cabaretprijzen
Naast de Oeuvreprijs reikt de VSCD sinds 2003 onder andere de Neerlands Hoop en de Poelifinario uit: de Cabaretprijs voor veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief en de Cabaretprijs voor theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Het volledige juryrapport over Youp van 't Hek zal worden uitgesproken tijdens de bekendmaking en uitreiking van deze Cabaretprijzen op 25 september in cabaretpodium Diligentia, Den Haag.

Cabaretjury 2016
De Cabaretjury 2016 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg).