Deze website maakt gebruik van cookies.

VSCD Oeuvreprijs voor Liesbeth Coltof

Winnaar 2018 (foto: Chris van Houts)

06-10-2018

De grande dame van het jeugdtheater Liesbeth Coltof (1954) ontvangt komend weekend de VSCD Oeuvreprijs na afloop van de première van De Krijtkring in de Stadsschouwburg Haarlem. Na 29 jaar neemt de artistiek leider van De Toneelmakerij afscheid van het gezelschap en wordt zij geëerd door het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor haar waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector. Ze ontvangt de prijs uit handen van oud-minister Hedy d’Ancona.

Het VSCD-bestuur over Liesbeth Coltof:
´Liesbeth Coltof mag met recht de grande dame van het Nederlandse jeugd- en jongerentheater worden genoemd. Als regisseur en artistiek leider heeft zij vele urgente verhalen verteld en baanbrekende producties geleid. Keer op keer weet zij met liefde, enthousiasme en vakmanschap haar voorstellingen vorm te geven en ruimte te laten aan jong talent om zich te ontwikkelen. Veel bekende acteurs en regisseurs zijn bij haar gestart. Coltof heeft er mede voor gezorgd dat het jeugdtheater in Nederland verder groeide en ook internationaal zorgde ze ervoor dat Nederland voorop liep in lef, aanpak, originaliteit en actualiteit. Lastige en urgente onderwerpen op het podium schuwde ze niet. Ook zocht ze grensoverschrijdende samenwerkingen met buitenlandse theatermakers en schrijvers uit onder andere Palestina, Rusland en Noorwegen, én met andere disciplines zoals dans, muziek en beeldend theater. De VSCD eert Liesbeth Coltof voor haar tomeloze energie en inzet en de blijvende stempel die zij gedrukt heeft op het jeugdtheater, waar wij haar zeer dankbaar voor zijn.´

Afscheid met Brecht voor kinderen
Liesbeth Coltof neemt afscheid met De Krijtkring (naar Bertolt Brechts Kaukasische Krijtkring). Samen met Frédérique Spigt zet ze de grote zaal op zijn kop met een familievoorstelling met de adem van een popconcert. Frédérique Spigt schreef voor De Krijtkring maar liefst vijftien nieuwe nummers. De première vindt plaats op zaterdag 6 oktober in de Stadsschouwburg Haarlem. De Krijtkring is tot en met 2 december 2018 in het hele land te zien.

De VSCD Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn.

De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Erik Vos (2010), Joop van den Ende (2011), Youp van ’t Hek (2016) en Hans van Manen (2017).

VSCD-bestuur
Het VSCD-bestuur bestaat uit voorzitter Gea Zantinge (Het Koninklijke Concertgebouw Amsterdam), Arjen Berendse (Theater Aan de Slinger Houten), Lineke Kortekaas (Theater de Koornbeurs Franeker), Alex Kühne (Deventer Schouwburg), Leontien Wiering (Het Klooster Woerden) en Harry de Bruin (TheaterHangaar Katwijk).