Deze website maakt gebruik van cookies.

Winnaars Toneelprijzen 2019 bekend

Rosa van Leeuwen en Mark Kraan (foto: Anna van Kooij)
Ramsey Nasr en Hannah Hoekstra (foto: Anna van Kooij)
De winnaars 2019 (foto: Anna van Kooij)

15-09-2019

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival zijn vanavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater traditiegetrouw de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. De prijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke (Louis d’Or) en vrouwelijke dragende rol (Theo d’Or) gingen dit jaar naar respectievelijk Ramsey Nasr voor zijn rol in Een klein leven van Internationaal Theater Amsterdam en Hannah Hoekstra voor haar rol in People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool.

ARLECCHINO EN COLOMBINA
De prijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’, gingen naar Mark Kraan voor zijn rol in Cinema van Toneelgroep Oostpool i.s.m. Het Nationale Theater (Arlecchino) en Rosa van Leeuwen voor haar rol in Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Dood Paard (Colombina).

MIMEPRIJS
De VSCD Mimeprijs ging dit jaar naar How to build a Universe van Davy Pieters / Theater Rotterdam.

GOUDEN KREKELS
Martin Luther King van Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP theaterproducties werd beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en Jibbe Willems ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater voor zijn libretto voor Jabber van Theatergroep Kwatta.

PROSCENIUMPRIJS
Voor hun wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel met de familievoorstellingen van Theater Rotterdam ontvingen Don Duyns en Pieter Kramer de Prosceniumprijs.

REGIEPRIJS & ACT AWARD
Naast de VSCD toneelprijzen werden tevens respectievelijk de Regieprijs en de ACT Award uitgereikt. Naomi Velissariou ontving de Regieprijs voor Permanent Destruction - The SK Concert van Theater Utrecht als ‘de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen’. Meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten MORES Online kreeg de ACT Award. De prijs voor een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs.