Deze website maakt gebruik van cookies.

Winnaars Zwanen 2016 bekend

Winnaar Zwaan beste dansproductie (Foto: Jochem Jurgens)
Winnaar Gouden Zwaan: Igone de Jongh (Foto: Jochem Jurgens)
Winnaar Zwaan beste dansprestatie (Foto: Jochem Jurgens)

07-10-2016

Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt. Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Gelijktijdig met de uitreiking werd hier in het televisieprogramma College Tour aandacht aan besteed, waar Igone de Jongh op 3 oktober te gast was. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2016’ is toegekend aan The lost room van Nederlands Dans Theater. Danseres Anna Tsygankova kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016’ voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet (Ted Brandsen). Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

Gouden Zwaan
Eerste soliste bij Het Nationale Ballet Igone de Jongh geeft volgens de jury met – ogenschijnlijk – gemak diepte en vorm aan de grote klassieken en even fenomenaal, technisch volmaakt en weergaloos muzikaal zijn haar vertolkingen van de balletten van wereldchoreograaf Hans van Manen. “Op een superbe wijze dient Igone de Jongh al lang, heel lang, ons Nationale Ballet: gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar. En daarmee dient ze ook de Nederlandse dans: ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent”, aldus de dansjury.

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’
The lost room openbaart volgens de jury een nieuwe wereld aan het Nederlands Dans Theater en zijn publiek. Uit het juryrapport: “Choreograaf Franck Chartier vindt met zijn esthetiek een wonderbaarlijke aansluiting op de Kylián-traditie. Hij zet dat bewust en met overtuiging en overgave in, bedient zich naar hartenlust van special effects, giet suspense en (macabere) humor in één vat en vloert ons definitief met een subliem en omverwerpend fragiel duet.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’
De Russische sterdanseres Anna Tsygankova bezweert volgens de jury iedereen in Mata Hari in choreografie van Ted Brandsen bij Het Nationale Ballet. “Gedoseerd, zeer geleidelijk maar gestaag en uitermate intelligent onthult en portretteert zij haar personage. Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat Anna Tsygankova, deze danseres van wereldformaat, haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker”, aldus de jury.

Lees hier het volledige juryrapport met alle genomineerden en laureaten. 

VSCD-Dansjury
De VSCD-Dansjury, tevens redactie van de Nederlandse Dansdagen, is verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van Festival de Nederlandse Dansdagen. De Dansjury 2016 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter, (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

De Zwanen

De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De Zwanen hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Festival de Nederlandse Dansdagen

Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het driedaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende en unieke locaties in de stad. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van prijswinnende de nieuwe generatie choreografen, als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance tot (klassiek) ballet en van avant-garde tot moderne dans.