Deze website maakt gebruik van cookies.

Zwanen voor We Are Nowhere Else But Here en danser Guido Dutilh

Zwaan winnaar 2018 Guido Dutilh (foto: Jean Pierre Geusens)
Zwaan winnaar 2018 Stephen Shropshire (foto: Jean Pierre Geusens)

12-10-2018

Op vrijdag 12 oktober worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt.
De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2018’ is toegekend aan We Are Nowhere Else But Here van Stephen Shropshire Foundation in coproductie met Korzo producties. Danser Guido Dutilh kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2018’ voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2. Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2018
De jury over We Are Nowhere Else But Here van Stephen Shropshire Foundation, Korzo producties: ´Een indringend duet van choreograaf Shropshire dat boeit door zijn eenvoud: in een expliciete en dramaturgisch meesterlijke greep blijven de dansers lange tijd hand in hand met elkaar verbonden en passeert in deze verhouding een heel leven. Steeds weer zoeken zij elkaars lijven op, keren zich toe en wenden zich af. We Are Nowhere Else But Here is gestileerd en toch intiem en menselijk. Een gelaagde voorstelling van iconische schoonheid.´

Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2018
De jury over Guido Dutilh voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van NDT2: ´Guido Dutilh trekt, opkomend uit de donkerte van het toneel, al direct de aandacht van de toeschouwer en weet met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren. Dutilh krijgt en neemt in deze choreografie van Goecke alle ruimte om zijn technische excellentie én zijn virtuositeit te tonen. Zijn solo in deze productie is dan ook een parel.´

De jury
De VSCD-dansjury 2018 bestaat uit juryvoorzitter Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg), Judith Blankenberg (programmeur Grand Theatre Groningen), Iselle Claassens (programmeur, Parktheater Eindhoven), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Swantje Schäuble (danseres), Leo Spreksel (artistiek leider), Violien Vocks (programmeur, Parkstad Limburg Theaters), Jasper Weck (programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (docent Universiteit Utrecht).

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Festival de Nederlandse Dansdagen
De VSCD-Dansprijzen worden uitgereikt op het Festival de Nederlandse Dansdagen, het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het vijfdaagse festival in Maastricht, dit jaar van 10 t/m 14 oktober 2018, worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans.