"We kunnen de crisis de baas, maar de programmering wordt enorme puzzel voor ons theater"

Foto: Rob Voss
Tekst: Gep Leeflang
De coronacrisis doet veel pijn, maar onze schouwburg valt niet om als de voorstellingen vanaf september weer normaal kunnen worden gehouden, aldus Mirjam Barendregt, directeur Orpheus in Apeldoorn. Onze programmering voor het nieuwe seizoen is echter een groot probleem.
Dat het kabinet dinsdag de coronamaatregelen tot 28 april verlengde betekende voor Orpheus niet zoveel. Alle voorstellingen waren tot 1 juni toch al geannuleerd. Orpheus-directeur Barendregt hoorde echter ook heel goed dat alles na 28 april zeker nog niet normaal is. ,,Voor ons is normaal dat we 2500 mensen in huis mogen hebben’’, zegt ze. ,,Dat verwacht ik voor de zomer niet meer.
Kleinschalig
Ze zou blij zijn als alle medewerkers vanaf half mei weer op hun werkplek terecht kunnen, zegt Barendregt. Ze hoopt bovendien stiekem nog dat er voor de zomer nog een aantal kleinschalige voorstellingen kan worden gegeven.
Als na 1 juni activiteiten met maximaal honderd mensen weer mogen, zou in de kleine zaal een aantal uitgestelde kleine concerten en voorstellingen voor de zomer alsnog kunnen worden gegeven, zegt ze. ,,Dan komt het gebouw in ieder geval weer tot leven.’’
Noodfonds
Zoals het er nu uitziet kan Orpheus - circa veertig mensen in vaste dienst - zelf de coronacrisis doorstaan, zegt Barendregt. ,,Omdat onze kosten doorgaan maar de inkomsten nul zijn, hebben we direct een beroep gedaan op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Daardoor zullen we een groot deel van de salariskosten vergoed krijgen. Ook de subsidie van de gemeente Apeldoorn loopt door, ondanks dat we de bezoekersaantallen die daaraan verbonden zijn niet kunnen waarmaken.’’
Zou de coronacrisis de cultuursector ook na de zomer lam leggen of Nederland in een diepe recessie raken, waardoor mensen op het theater moeten bezuinigen, dan wordt het een ander verhaal, voegt ze daar aan toe.
Smalle marges
Het laatste jaarverslag dat Orpheus publiceerde was over 2018. Toen zorgden 206.088 bezoekers voor een positief resultaat van 237.000 euro en wist Orpheus het eigen vermogen op te schroeven tot 559.000 euro, meer dan de eigen doelstelling een half miljoen euro. Wel waarschuwde de raad van commissarissen dat de marges smal zijn en dat tegenvallende voorstellingen voor flinke tekorten kunnen zorgen.
Vorig jaar was het financiële resultaat met 209.958 bezoekers nog beter. Barendregt hoopt dan ook dat Orpheus de coronacrisis kan doorstaan zonder dat het eigen vermogen te laag wordt.
Klanten hebben zich tot dusver begripvol opgesteld, zegt ze, in reactie op verstuurde nieuwsbrieven. Kaartjes voor voorstellingen die niet zijn doorgegaan blijven geldig voor een nieuwe datum.
Enorme puzzel
Het wordt echter een enorme puzzel hoe die kunnen worden ingepast in de programmering die Orpheus volgende maand had willen presenteren. ,,Alles is nu zo onduidelijk dat we de nieuwe seizoensbrochure niet kunnen maken’’, zegt Barendregt.
,,We verwachten dat gezelschappen voorstellingen niet kunnen uitvoeren en een jaar zullen opschuiven, zoals we ook een eigen productie over het Apeldoornsche Bosch een jaar uitstellen. Mogelijk kunnen we voorstellingen die door corona zijn vervallen daarvoor in de plaats plannen. Maar bijvoorbeeld twee weken Annie en drie weken Hello Dolly plan je niet zomaar ergens tussen en die puzzel moet wel passen...’’
,,We hopen een deel van het programma half juni bekend te kunnen maken. De presentatie van het nieuwe seizoen hebben we uitgesteld tot 7 september.’’