De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is "erg verheugd" met het advies dat de Raad voor Cultuur gepresenteerd heeft. Dat zegt directeur Gabbi Mesters in gesprek met het ANP. Met name de plannen over een 'Kaderwet cultuur' vallen goed binnen de vereniging.

In die 'Kaderwet cultuur' moeten de taken van gemeentes en provincies op het gebied van cultuur komen te staan. Nu is alleen de taak van het Rijk in de Wet op het Specifiek Cultuurbeleid geregeld. "Wij zijn met onze 157 leden een half jaar bezig geweest om te komen tot een nieuwe visie", vertelt Mesters. "Daarin was dit onze belangrijkste wens. Podia ontvangen hun subsidie van gemeenten en die hebben de afgelopen jaren enorm moeten bezuinigen. Doordat er nu op gemeentelijk niveau geen wettelijke taak is om voor podia te zorgen, zijn veel podia de afgelopen jaren in de verdrukking geraakt. Daardoor wordt het moeilijker om hun rol op een goede manier uit te oefenen." In september vorig jaar presenteerde VSCD het pamflet “Sterke Podia, Sterke Sector”, waarin ook aandacht werd gevraagd voor dit punt. Op dit moment is VSCD, samen met NAPK en VNPF, bezig met het organiseren van een congres dat specifiek gaat over zo’n nieuwe kaderwet cultuur, waar de taken van gemeenten en provincies op het gebied van cultuur in komen te staan. Het congres staat gepland op woensdag 13 maart in TivoliVredenburg.
Ook wil de Raad kunst en cultuur voor iedereen toegankelijker maken, omdat nu "niet iedereen in Nederland een gelijke toegang tot cultuur" heeft. Dat heeft er ook mee te maken dat het aanbod van cultuur in regio's sterk verschilt.
Het belang van regionale spreiding wordt eveneens door VSCD onderschreven. Podia zouden graag zien dat er een landelijke subsidieregeling komt voor regionale co-producties van podia samen met lokale makers en gezelschappen. Dit zal ertoe bijdragen dat wat er op de podia staat beter aansluit en herkenbaarder is voor het publiek in de regio.
Daarnaast moet cultuureducatie op scholen aangepakt worden, adviseert de Raad, zodat het voor meer jonge mensen logischer wordt om van kunst en cultuur te genieten.
VSCD juicht eveneens de verbinding met scholen in het advies toe. "Daar zien we echt een rol voor de overheden", zegt Mesters. "Om tot een leeftijd van 18 jaar podia vrij toegankelijk te maken. Verbinding met scholen is ontzettend belangrijk om relevant en actueel te blijven."
Volgens de Raad moet het geld dat het Rijk voor kunst en cultuur begroot vanaf 2029 worden verdeeld door één fonds. Dat fonds moet niet alleen landelijk, maar ook per provincie gaan werken, waardoor een beter overzicht zou ontstaan. Het budget moet verder met 200 miljoen per jaar omhoog. Nu zijn er nog zes cultuurfondsen namens het Rijk actief. Die culturele instellingen en cultuurfondsen vormen samen de landelijke basisinfrastructuur (bis). Subsidies worden steeds verstrekt voor periode van vier jaar. De komende periode begint in 2025 en loopt tot en met 2028.