Compensatie energiekosten podia hard nodig!

11-10-2022

Na twee jaar coronabeperkingen dreigt opnieuw de toegankelijkheid van concertzalen en schouwburgen ingeperkt te worden. Door de grote ruimten die podia moeten verwarmen, worden zij extra hard getroffen door de explosief stijgende energiekosten. Daarom luidt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) de noodklok. Nu het einde van de oorlog in de Oekraïne niet in zicht is, verwachten wij dat deze problematiek nog lang zal gaan duren. De energielasten van de 151 aangesloten podia stijgen in sommige gevallen met meer dan een miljoen euro op jaarbasis. Deze prijsstijgingen kunnen niet uit de reguliere exploitatie bekostigd worden. Podia hebben ook geen vet meer op de botten om dit op te vangen. Gemeentes denken constructief mee, maar kunnen dit energieprobleem van maatschappelijk vastgoed niet alleen dragen. Extra steun vanuit het Rijk is noodzakelijk.

Explosieve kostenstijging
Veel podia, 52% van de leden, hebben een aflopend energiecontract tot 1 januari 2023. Een nieuw energiecontract afsluiten, betekent honderdduizenden en in enkele gevallen meer dan een miljoen euro meer betalen op jaarbasis. “Podia zoals de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging zijn gigantisch grote gebouwen, waar we 950 respectievelijk 1.450 man publiek kunnen ontvangen. Al die kubieke meters moeten we verwarmen, maar de explosief gegroeide energienota voor 2023 met minimaal €500.000,- extra lasten kunnen we nooit terugverdienen met kopjes koffie of verhoogde ticketprijzen,” verklaart Eva Middelhoff, directeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging.

Voor het Chassé Theater in Breda stijgen de energiekosten per 1 januari van €250.000,- naar ruim €1.000.000,- op jaarbasis. “Het verschil kunnen wij niet uit onze reguliere exploitatie dekken. Als er geen energiesteun komt, dan gaat hier letterlijk en figuurlijk het licht uit,” aldus Ruud van Meijel, directeur Chassé Theater. Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht kampt met hetzelfde probleem:. “We kunnen wel iets in de dagelijks kosten besparen, maar doordat de kosten zijn gestegen van €400.000,- naar €1.500.000,- is compensatie hard nodig. Zo een grote klap kunnen we niet alleen opvangen.”

Passende maatregelen nodig
De voorgestelde maatregelen lijken voor podia vooralsnog geen oplossing te bieden. Zo klinkt het prijsplafond als een mooie oplossing, maar dit beschermt alleen huishoudens. Podia, die intensieve energie gebruikers zijn, blijven binnen deze maatregel de reguliere marktprijs betalen boven het plafond. Ook de mkb-regeling die nu in de maak is, lijkt niet te passen bij de podia. Anders dan het reguliere midden- en klein bedrijf hebben podia geen winstoogmerk. Als die regeling enkel gericht is op organisaties met winstoogmerk, dan is dat voor hen funest. Om podia open te houden, is passende financiële steun met oog voor de specifieke omstandigheden van de culturele sector noodzakelijk.

Naar al het nieuws