De Ovatie 2023 voor orkest Pynarello

17-12-2023

Gisteravond is in het tv-programma Podium Klassiek De Ovatie 2023 uitgereikt aan Pynarello. Hun programma Vrijheid & Overwinning met o.a. de Negende Symfonie van Sjostakovitsj werd bekroond met de Klassieke Muziekprijs voor de meest indrukwekkende opvoering van het theaterseizoen 2022-2023.

Foto: Melle Meivogel

Uit het juryrapport:
“Rebellencollectief Pynarello doet het anders dan anderen: ze spelen grote orkestwerken zonder dirigent en zonder bladmuziek, in feestelijke kleding en dan het liefst ook nog staand. Het resultaat is een bonte verzameling musici waar het spelplezier van afspat. Een voorlopig hoogtepunt in de programmering is Vrijheid & Overwinning. Dat er maar liefst twee werken van jonge vrouwen naast een groot werk van een bekende componist op het programma stond is prijzenswaardig. Twee is het prachtige pianoconcert van Anne-Maartje Lemereis, en ook het spannende Parade van Kika Sprangers maakte indruk.

De Negende symfonie van Sjostakovitsj vormde de hoofdmoot. Uit het hoofd zonder dirigent spelen is spectaculair voor het publiek, maar razend moeilijk voor de musici. Vaak is dat als je je ogen dicht doet ook te horen, maar bij deze productie niet. Wie afgelopen seizoen een van de uitvoeringen bezocht, weet: ze speelden strakker en dynamischer dan ooit. Met opperste concentratie weten ze elkaar telkens te vinden. Ze vertrouwen elkaar blindelings.”

De VSCD Klassieke Muziekprijs - De Ovatie

De Ovatie wordt uitgereikt aan musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassieke muziekleven.
De prijs bestaat uit een beeld, ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. De sculptuur toont de nimf Daphne en verbeeldt het tot bloei komen van mensen door muziek, maar ook het opbloeien van elke kunstenaar door de waardering van zijn publiek. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van het Koninklijk Concertgebouw, als ode aan alle prijswinnaars.

De jury

De VSCD Klassieke Muziekjury 2022-2023 bestaat uit: Boudewijn Berentsen (voorzitter): directeur Muziekgebouw aan ´t IJ | Frederike Berntsen: freelance muziekjournalist | Rahul Gandolahage: muziekjournalist NRC | Cécile Gouder de Beauregard: programmeur TivoliVredenburg | Kenne Peters: programmeur Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en de Vereeniging | Mirjam Wijzenbeek: programmeur Het Concertgebouw | Yoram Ish-Hurwitz, programmeur SPOT Groningen en artistiek directeur Oranjewoud Festival.


Naar al het nieuws