De VSCD steunt Kapsalon Theaterdag

17-01-2022

Onder de naam "Kapsalon Theater" openen verschillende theaters door heel Nederland aanstaande woensdag hun deuren. De zalen worden omgebouwd tot kapsalon, massagesalon of nagelstudio. Op die manier kan het publiek voor één dag weer veilig worden ontvangen. Het is goed dat er op deze manier aandacht wordt gevraagd voor het feit dat de cultuursector nog altijd onterecht op slot zit.

Theaters hebben de afgelopen jaren bewezen veilig open te kunnen als er geen lockdown is. Men kan op 1,5 meter afstand blijven, mondkapjes dragen en op vaccinatie, infectie of testresultaat gecontroleerd worden. Dat het kabinet al deze bescherming bij podia nu negeert, maar wel toepast op winkelbezoek of sportbeoefening, is niet geloofwaardig. Dit vreet aan het draagvlak voor beperkingen. Daarom is het tijd voor actie. Deze week komen de theater samen met ander culturele sectoren met een eigen heropeningsplan.

Taskforce presenteert heropeningsplan
Het heropeningsplan dat de VSCD samen met de Taskforce Cultuur en Creatieve Industrie heeft opgesteld koppelt besmettingsrisico’s met daarbij passende beperkingen en steunmaatregelen. Zo kunnen podia en producenten vooraf afspraken maken over hoe te handelen. Door maatregelen minstens een week vooraf aan te kondigen kunnen podia, producenten en publiek tijdig anticiperen. Uiterlijk aanstaande woensdag wordt het plan gepresenteerd.

Alles over Kapsalon Theaterdag Naar al het nieuws