Dit zijn de nominaties voor de Zwanen 2022!

26-08-2022

De genomineerden voor de VSCD Dansprijzen 2022, de Zwanen zijn bekend! Alle prijzen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september om 20:00 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

De Jonge Zwanen 2022
Dit jaar worden voor het eerst de Jonge Zwanen uitgereikt. De Nederlandse Dansdagen en de Klankbordgroep Jeugddans gaan een nieuwe samenwerking aan met de VSCD. Gezamenlijk gaan zij de Jonge Zwaan uitreiken in twee categorieën: voor de meest indrukwekkende jeugddansproductie en voor de meest indrukwekkende jeugddansprestatie. Deze nieuwe dansprijs is op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans.

Genomineerden meest indrukwekkende jeugddansprestatie:

Jefta Tanate voor zijn rol in Birds (DOX)
Zijn onwaarschijnlijke soepelheid en groovy muzikaliteit stellen hem in staat steeds met veel risico te dansen. Complex dansmateriaal krijgt bij Tanate een natuurlijke, schijnbaar moeiteloze kwaliteit. Tegenover de zware thematiek in Dalton Jansens voorstelling stelt hij een lichtheid die een welkom tegenwicht vormt, zonder de beklemmende intensiteit te verliezen.

Yoko Ono Haveman voor haar rol in Vier (De Dansers)
Haveman onderscheidt zich als een sympathieke danseres, die een jong publiek aan zich weet te binden. Haar bewegingstaal oogt zacht en toegankelijk, maar steunt op atletische beheersing. Niet alleen dansend, maar ook acterend en musicerend toont Haveman in Vier haar grote veelzijdigheid als performer.

Dietrich Pott voor zijn rol in B-Boy XL (Maas theater en dans)
Dietrich Pott laat de meest ingewikkelde breakdance combinaties zien, waarbij de zwaartekracht geen vat op hem lijkt te hebben. Zijn moves zijn tot in detail uitgewerkt, virtuoos en krachtig. Pott gaat verder waar andere dansers stoppen en pusht zijn lichaam tot het uiterste om nieuwe vormen van expressie te vinden.

Genomineerden meest indrukwekkende jeugddansproductie:

Birds van Dalton Jansen - DOX
Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend.

Vier van Josephine van Rheenen - De Dansers
De Dansers nemen hun jonge (4+) publiek mee op een tot de verbeelding sprekende reis door de jaargetijden. Speels en associërend leggen de drie spelers verbanden met stemmingsveranderingen, vriendschappen en thema’s als groei en verlies. Beweging, tekst en livemuziek zijn organisch met elkaar verbonden.

Bange Rick van Stefan Ernst - SALLY Dansgezelschap Maastricht
In deze doordachte kindervoorstelling worden de angsten van de titelpersoon afgezet tegen de bravoure van zijn twee vrienden. De jonge toeschouwer kan zich met alle personages identificeren, waardoor de voorstelling aan gelaagdheid wint. De soepel uitgevoerde combinaties zijn inventief afgestemd op het uit mobiele klimrekken bestaande decor.

De Zwanen 2022
De Zwanen zijn de dansprijzen van de VSCD en zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Naast de uitreiking van de Jonge Zwanen en de Zwanen voor meest indrukwekkende dansproductie en dansprestatie krijgt de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen nog een extra feestelijk tintje. Er wordt namelijk weer een Gouden Zwaan uitgereikt aan een danser(es) of choreograaf die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

Genomineerden meest indrukwekkende dansprestatie:

Kris Mohammed Adem voor zijn rol in Storm (LeineRoebana)
Kris Mohammed Adem beweegt zich in de voorstelling Storm van Leine en Roebana cirkelend als een natuurverschijnsel of in een zinderende rondedans over het podium. Met lichte tred, maar vol overgave en soms bijna ongecontroleerd, grijpt Adem de toeschouwer, om deze later weer zacht te laten landen.

Shailesh Bahoran voor de solo Kishan (IRC Company)
Shailesh Bahoran toont in deze door de relatie met zijn zoon geïnspireerde solo Kishan hoe gevoelens van onvermogen en verdriet kunnen transformeren tot het ervaren van andere perspectieven en manieren van communiceren met een ander. Met zijn fenomenale techniek en improvisatievermogen maakt Bahoran deze thematiek krachtig invoelbaar.

Young Gyu Choi voor zijn rol in 7e Symfonie in het programma Toer (door Toer van Schayk bij Het Nationale Ballet)
Young Gyu Choi laat in de 7e Symfonie van Toer van Schayk aan het begin van het seizoen zijn grote bevlogenheid zien, waarmee hij zowel in moderne klassiekers als eigentijdse balletten weet te schitteren. Zijn technische virtuositeit is opvallend en valt samen met het aanstekelijke plezier en de bewonderenswaardige vrijheid van zijn dans.

Genomineerden meest indrukwekkende dansproductie:

Waterbrothers van Roy Overdijk (programma State Shift | The Ruggeds)
Het duet Waterbrothers dat Roy Overdijk creëerde voor The Ruggeds is intiem en ingetogen en geeft de toeschouwer ruimte om betekenis te geven. De choreografie valt op door het eigenzinnige bewegingsidioom van Lee-Lou Demierre en Roy Overdijk, vloeiend als water of vlijmscherp, maar telkens verrassend.

Interval van Amos Ben-Tal en Gosse de Kort (Off Projects)
In de fascinerende choreografie Interval van Amos Ben-Tal interacteren de dansers met de kinetische installatie van Gosse de Kort. Tegenover de door techniek aangedreven objecten en de beperkingen en risico’s die hieruit voortkomen, manoeuvreren de dansers zich vol overtuiging, maar verliezen ze nergens hun gevoel voor menselijkheid.

Figures in Extinction [1.0] van Crystal Pite en Simon McBurney (programma Dreams 360 | Nederlands Dans Theater 1)
De urgente voorstelling Figures in Extinction [1.0] die choreograaf Crystal Pite creëerde in samenwerking met Simon McBurney is een wonderschoon en wrang schouwspel over de toekomst van een planeet in crisis. Waar de toeschouwer zich aanvankelijk nog kan verliezen in de schoonheid en diversiteit van soorten in de natuur, stevent de theatrale ervaring steeds sneller af op een onontkoombaar doemscenario.

De Nederlandse Dansdagen
De 25e editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 30 september t/m 6 oktober. In deze jubileumeditie van het festival kun je het beste van de Nederlandse dans ervaren in en vanuit Maastricht. Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen en het volledige programma, zie www.nederlandsedansdagen.nl

De Zwanen worden mede mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart. De winnaars ontvangen een bronzen beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Naar al het nieuws