Doe mee aan het Nationaal Theaterweekend 2022

09-11-2021

Begin 2022 is het weer zover, dan vindt van 28 t/m 30 januari het Nationaal Theaterweekend plaats. Een weekend voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker! Het Nationaal Theaterweekend is bedoeld om nieuw publiek kennis te laten maken met theater en om bestaand publiek uitdagender te laten kiezen. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost maximaal €10,- en daarnaast zijn er extra activiteiten te bezoeken in het theater. Deelnemen kan al vanaf 1 voorstelling én het Nationaal Theaterfonds stelt een programmeringsbijdrage beschikbaar.


Doe mee als theater en luidt hiermee het tweede deel van het seizoen feestelijk in.
Wil je je aanmelden of heb je nog vragen, neem contact op met Ilona Jonkman
- ilona@nationaaltheaterweekend.nl

Bekijk voor meer informatie de volgende presentatie of lees de handleiding.

Nationale Theatertekst
Een droom komt uit! Met dit nieuwe idee wil het Nationaal Theaterweekend niet alleen de theaters iets geven dat men - zoals het Boekenweekgeschenk - cadeau kan doen aan het publiek in het hele land, maar ook een impuls geven aan de Nederlandse toneelschrijfkunst, en bovendien proberen een sterkere samenwerking tussen amateur- en professionele kunsten en theaters te laten opbloeien.

De eer van het schrijven van de eerste tekst lag in handen van Don Duyns. Duyns een van Nederlands’ meest gespeelde toneelschrijvers kreeg voor zijn toneeloeuvre in 1992 de Perspectiefreis, won voor het scenario van de korte film Spotters in 2015 de vakprijs de Zilveren Krulstaart, tevens won Duyns, samen met regisseur Pieter Kramer, in 2019 de Prosceniumprijs.

De Nationale Theatertekst wordt een nieuwe jaarlijkse traditie:

  • Tijdens het Theaterweekend wordt de volgende schrijver gekozen, die aan de hand van het nieuwe Boekenweek thema aan de slag gaan (2021: Tweestrijd; 2022: De eerste liefde)
  • Tijdens het Nederlands Theater Festival in september wordt de tekst gepresenteerd, en beschikbaar gesteld.
  • Tijdens het Nationaal Theaterweekend vinden er door het hele land (gratis) opvoeringen plaats. En wordt de volgende schrijver gekozen.

Voor de uitvoering van de Nationale Theatertekst is een productiebijdrage beschikbaar. Afhankelijk van het aantal uitvoeringen, de zaalcapaciteit en de bezetting, kan een bijdrage tussen de 250 en 750 euro worden gekregen. Dit kan worden aangegeven bij de aanmelding voor het Theaterweekend.

Naar al het nieuws