Drie van de vier VSCD-podia weer open

19-11-2020

Drie van de vier VSCD-podia weer open; vooral symbolische waarde

Uit een recente peiling van de VSCD, branchevereniging van 136 schouwburgen en concertzalen, blijkt dat vandaag 75 procent van haar podia de deuren opent voor 30 personen maximaal per zaal. Ook al is dit financieel niet toereikend, toch blijft het merendeel van de podia doen wat ze kunnen. Zo zijn er eigen producties te zien, worden voorstellingen gestreamd en is er ruimte voor zakelijke verhuur, zonder koffie of thee.

Vanaf 1 december stijgt het aantal theaters en concertzalen dat open is zelfs naar 80 procent en per 1 januari zijn de meeste podia weer open. Tien procent gaat pas open bij verruiming naar 150 personen of wanneer de 1,5 meterafstand ook weer in de zalen geldt.

Voor Theater De Lievekamp is dicht blijven geen optie: “We willen verbonden blijven met ons publiek en een speelmogelijkheid blijven bieden voor artiesten.” Bij Theater De Schalm combineren ze het aanbod met een livestream. “Dit biedt ons iets meer perspectief, zowel bij voorstellingen als toch zeker bij zakelijk verhuur.” Theaters Tilburg is een van de podia die per 1 december opengaan met een speciaal decemberprogramma van 30 voorstellingen voor 30 personen.

De VSCD maakt zich hard voor verruiming van de beperkingen. De routekaart van het kabinet is echter veel te beperkt. Samen met de Taskforce Cultuur heeft de VSCD een Routekaart Cultuur opgesteld. Voor podia zou bij daling naar het niveau Ernstig een maximum van 250 tot 500 gelden, afhankelijk van de doorstroomcapaciteit van de foyer. Op niveau Zorgelijk kan de 1,5 meter afstand volstaat, van neus tot neus. Bij Waakzaam is het mogelijk veilig te placeren met één stoel tussen personen of groepen, zoals in het buitenland is bewezen.

Naar al het nieuws