We zijn rijker dan we ons toestaan

06-08-2020

Een reactie vanuit VSCD op de verdeling van de meerjarige subsidies door het Fonds Podiumkunsten (FPK) en Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK)

We hebben meer kwaliteit dan we ons denken te kunnen veroorloven. De verdeling van de meerjarige subsidies door het Fonds Podiumkunsten (FPK) toont dat aan. Het fonds is geadviseerd om 36 miljoen euro aan kwalitatief goede plannen van podiumkunstenaars te subsidiƫren, maar het heeft slechts 21 miljoen beschikbaar. Goed nieuws voor veel nieuwe talenten, die hun kans dik hebben verdiend. Maar tientallen gevestigde namen, zoals Orkater, Hotel Modern, Combattimento of Orkest de Ereprijs grijpen mis, en daarmee het publiek door heel het land dat hen graag ziet en hoort.

Het FPK verergert de toch al beperkte spreiding van podiumkunstenaars in ons land, door aanvragen uit de grote steden voorrang te geven. Meer dan de helft van het budget gaat naar Amsterdam. Desondanks herhaalt het probleem zich in Amsterdam, waar het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) van de 45 goedgekeurde plannen er maar 28 kan honoreren. De op de Nederlandse podia geliefde kleinkunst krijgt een klap van het AFK, dat zowel de Kleine Komedie als het Amsterdams Kleinkunstfestival de subsidie ontneemt.

Het is geen bezuiniging, maar wel een verkeerde zuinigheid. De Nederlandse podia kampen met de Coronabeperkingen en vechten voor hun voortbestaan, opdat ze het publiek zowel nieuw en bewezen kwaliteit kunnen blijven bieden. Die is er voldoende, maar die moet dan ook de kans krijgen. Het publiek verlangt er naar, juist nu.

Naar al het nieuws