Genomineerden VSCD Klassieke Muziekprijs 2022 bekend

03-11-2022

Als afsluiting van het theaterseizoen 2021-2022 heeft de Klassieke Muziekjury van de VSCD de genomineerden bekendgemaakt, die kans maken op De Ovatie 2022. Uit een rijk en divers aanbod heeft de jury drie uitzonderlijke podiumprestaties geselecteerd.

Beeld: Iris Le Rütte

De genomineerden voor De Ovatie 2022 zijn:

Amsterdam Sinfonietta & Janine Jansen – De vier jaargetijden

Uit het juryrapport: "Amsterdam Sinfonietta en Janine Jansen verzorgden een spetterende uitvoering van Vivaldi’s Vier jaargetijden. Hun frisse blik op Vivaldi’s opus maakte dat de muziek klonk alsof ze gisteren gecomponeerd was. De keuze om af te wijken van de traditionele speelvolgorde droeg bij aan een intense spanningsopbouw, met de Zomer als apotheose. De luisteraar ervoer een natuurlijke symbiose tussen ensemble en solist; de uitvoering voelde als een bevrijding en de intense kleuren, contrasten en emoties van de vier seizoenen staan voor altijd in het geheugen gegrift. Dit gezamenlijke project van Amsterdam Sinfonietta en Janine Jansen is een zeldzaam geslaagde poging om voor een breed publiek herkenbaar en toegankelijk te programmeren en voor de kenners de diepte in te gaan."

Van Baerle Trio – Haydn, Verbey en Schubert

Uit het juryrapport: "Het Van Baerle Trio wordt gekenmerkt door aandacht voor avontuurlijke, hedendaagse composities, gecombineerd met topuitvoeringen van het ijzeren repertoire. Drie totaal verschillende karakters weten elkaar op prachtige wijze te vinden in hun muziek. Met de uitvoering van het Trio van Theo Verbey brachten de musici een indrukwekkende hommage aan de in 2019 overleden componist. Schuberts Pianotrio in Es-groot klonk in de handen van het Van Baerle gloedvol en intens, met één lange, geconcentreerde spanningsboog. De wereldberoemde pianotrio’s van de vorige generatie treden langzaam terug. Ze laten een leemte achter, en daarom moeten we het bijzondere Van Baerle Trio koesteren."

Cappella Amsterdam, Berlage Saxophone Quartet & Jan Brokken – De Rechtvaardigen

Uit het juryrapport: "In De Rechtvaardigen, een productie van Cappella Amsterdam, het Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken, werden verhaal en muziek één. Het stuk over consul Jan Zwartendijk die in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde van een wisse dood kwam tot leven dankzij de indrukwekkende vertelkunst van Jan Brokken en de gedreven uitvoering door Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet. De mooie en effectieve nieuwe compositie van Peter Vigh vormde een aantrekkelijke combinatie met werken van Vasks, Auerbach en Sjostakovitsj. De Rechtvaardigen: een bijzonder originele productie van hoog niveau."

De VSCD Klassieke Muziekjury van seizoen 21-22 bestaat uit: Boudewijn Berentsen (voorzitter): zakelijk directeur Muziekgebouw aan ´t IJ, Amsterdam | Frederike Berntsen: muziekjournalist en programmeur Strijkkwartet Biënnale Amsterdam | Rahul Gandolahage: muziekjournalist en radiomaker | Gert Gering: programmeur Theaters Tilburg | Cécile Gouder de Beauregard: programmeur TivoliVredenburg, Utrecht | Kenne Peters: programmeur Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en de Vereeniging Nijmegen | Mirjam Wijzenbeek: programmeur Het Concertgebouw, Amsterdam.

Naar al het nieuws