Als enige zoon van een alleenstaande moeder, danseres en voormalig directeur van de Lindenberg in Nijmegen, kreeg hij de liefde voor cultuur met de paplepel ingegoten. Dans, muziek en literatuur zouden naast maatschappelijke betrokkenheid altijd een belangrijke rol in zijn leven blijven spelen.
Vrijheid en expressie in dans, kunst en muziek Dans was voor Peter Paul een manier om zich volledig vrij te voelen. Of het nu ging om het bezoeken van festivals of het beoefenen van salsa, hij vond in beweging een uitlaatklep en een viering van het leven. Zijn kleurrijke nagellak en zorgvuldig gekozen tatoeages waren veel meer dan uiterlijke kenmerken; ze waren een expressie van zijn persoonlijkheid en liefde voor kunst. Hij genoot intens van beweging en klank, of hij nu kritisch observeerde of zich liet meevoeren door kinderlijk enthousiasme. Een moment dat hem bijzonder raakte, was een dansvoorstelling op Oerol met VSCD-collega’s, waar hij vol bewondering sprak over het benenbos dat zijn verbeelding prikkelde.
Actief in de hiphop scene Als muziekartiest, bekend onder de naam Ketama, was hij in de jaren '90 en '00 niet onverdienstelijk actief in de Nijmeegse hiphop scene, zowel solo als met de groep F6. Zijn liefde voor muziek kwam tot uiting in schunnige teksten, waar hij met een twinkeling in zijn ogen en een ondeugende glimlach nog vaak uit citeerde.
Een historische stem en een trotse erfenis Als achterkleinzoon van architect Carel Bögeholtz koesterde hij een bijzondere fascinatie voor zijn familiegeschiedenis. Hij legde die met nauwgezetheid en passie tot in detail vast in het boek "Bouwen voor Luther" dat afgelopen zomer uitkwam bij uitgeverij Walburg Pers. Tijdens zijn uitgebreide archiefonderzoek ontwierp hij een database van duizend Amsterdamse lutheranen, die diende als fundament voor zijn onderzoek.
Een lobbyist in hart en nieren Peter Paul was een man die wist hoe je mensen moest verbinden. Voordat hij VSCD kwam versterken werkte hij als lobbyist bij de Nationale Postcode Loterij, was hij lid van de programmacommissie 2010-2014 bij GroenLinks, en werkte hij als projectleider bij het Rode Kruis Nederland. Daarnaast zette hij zich als directeur van Stichting F6 in voor jongerenprojecten (vmbo en mbo scholieren) op het vlak van burgerparticipatie en democratie. In april 2023 trad hij in dienst bij VSCD. Zijn werk aan projecten zoals het congres Een Overheid, TAS en de btw-lobby weerspiegelde zijn strategisch inzicht en onwrikbare toewijding.
Peter Paul Kleinlooh laat op het bureau een leegte achter die diep voelbaar is, maar ook een rijke nalatenschap die zal blijven inspireren.
Rust zacht en ga nu dansend de sterrenstof tegemoet, Peter Paul. Jouw energie en geest zullen nooit vergeten worden.
Correspondentieadres: St. Catharinastraat 79 5611 JJ Eindhoven
|