Nominaties Mimeprijs 2020/2021

25-08-2021

De VSCD-Mimejury maakt haar nominaties voor de mimeprijzen 2020 en 2021 bekend.

De VSCD reikte in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uit. Dit jaar zijn de nominaties bekendgemaakt over twee seizoenen: 2019-2020 én 2020-2021. De uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2020 en 2021 zijn:

Broeders verheft u ter vrijheid van Dries Verhoeven
De Mimejury: “Met zijn multidisciplinaire tweeluik Broeders verheft u ter vrijheid over de kapitalistische globalisering toont Dries Verhoeven aan hoe de individuele geest van werkkrachten uit lagelonenlanden over hun uitgebuite lichaam kan triomferen. Het oud-Nederlandse, socialistische strijdlied dat tien Bulgaarse seizoenarbeiders acht uur lang zingen in een door robots overgenomen distributiecentrum is een dromerig protest tegen hun inwisselbaarheid. In een Haagsche kunstinstelling, drie maanden lang de woonplek van de spelers, brachten een gelaagde documentaire en een mimografische driepanelen-video hun rijke binnenwereld intiem dichtbij”.

De Internet Trilogie van URLAND
De Mimejury: “De Internet Trilogie van performancecollectief URLAND is een ijzersterke, beeldende geschiedschrijving van het wereldwijde web, vol iconische scènes en figuren. Een begeesterde machine genaamd Prometheus brengt het digitale vuur, een kat uit de populaire YouTube-filmpjes dwaalt rond en live aangestuurde Sims-poppetjes zoeken houvast in een virtuele ruimte.In het afsluitende toekomstvisioen mijmert een upgeload mensenbrein over verlies van tastzin, lichamelijke sensaties en emoties. Middels theater, hét medium van de aanwezigheid, vertelt URLAND over de toename van onze fysieke afwezigheid”.

8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects
De Mimejury: “8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects (in coproductie met ITA/O.Festival) is een door Nicole Beutler trefzeker geregisseerd ‘gesamtkunstwerk’. Een achtkoppig mannenkoor, slagwerker Frank Rosaly, componist/dj Gary Shepherd en een bewegend lichtgrit van ontwerpers Julian Maiwald en Minna Tikkainen schitteren in een alternatief scheppingsverhaal. Leidraad: het uiteenvallen van het patriarchaat. Na een drumstel-oerknal transformeren de zangers, aanvankelijk uniform bewegend in een knap uitgevoerde mimografie-van-het-maatpak, in mythische, androgyne en dierlijke wezens. Purcells beroemdste, barokke klaaglied wordt in de remix een hortend, echoënd klankgedicht”.

DO NOT LOOK BACK WITH REGRET van Davy Pieters
De Mimejury: “Regisseur Davy Pieters kneedt bij Theater Rotterdam DO NOT LOOK BACK WITH REGRET uit de menselijke gestalte een verhaal over kwetsbaarheid en verlies. Een jongere vrouw (Klára Alexová) en een oudere (Marlies Heuer) zijn in zichzelf verzonken en tegelijk intens verbonden. De beeldtaal is uitgezuiverd en overrompelend: filmische taferelen, donkerslagen die de tijd doen verspringen, een doorgaande regenval van zwarte as en de magische belichting van Varja Klosse. Het geluidslandschap van Jimi Zoet tintelt en dondert. Het verstilde eindtafereel is een intiem samenkomen én een schrijnend afscheid”.

Antibodies, van Boogaerdt/VanderSchoot
De Mimejury: “In de geheimzinnige theatrale installatie Antibodies, van performance duo Boogaerdt/VanderSchoot bij Theater Rotterdam, verhoudt een vrouw zich in een transparante koker tot organische poppenfiguren. Wat door haar handen gaat – een evenbeeld, een zelf vervaardigd kind - valt in stukken materie uiteen en wordt omhoog gehesen. Met een wonderlijke naïviteit verbeeldt én ondergaat Suzan Boogaerdt deze levenscyclus, bijgestaan door de sinistere soundscape van Wessel Schrik. Op projectie-banieren rondom de koker die het publiek verdelen, beziet een tijdloos totembeeld de rituele passage”.

De prijs
De VSCD-Mimeprijs wordt uitgereikt naar het inzicht van de jury aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mimeprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.De Mimeprijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, een speciale avond op zaterdag 11 september tijdens Het Nederlands Theater Festival. Elf dagenlang de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Het festival reikt daarnaast vele prijzen uit, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. www.nederlandstheaterfestival.nl

De Mimejury 2020-2021 bestaat uit:
Nicole van Vessum
(voorzitter), directeur theaterfestival De Parade; Berith Danse, directeur Pleintheater; Maurice Dujardin, hoofd artistiek bureau Theater Rotterdam; Marlies Heuer, actrice; Marijn van der Jagt, journalist en dramaturg; Irene Pronk, directeur Theater het Kruispunt; Dwayne Toemere, acteur/theatermaker/trainer en John de Weerd, programmeur Het Nationale Theater

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart:

Naar al het nieuws