Nominaties VSCD Mime/ Performance prijs bekend!

08-06-2023

Vandaag maakt de Mime/Performancejury hun nominaties bekend. De uitreiking van de VSCD Mime/Performance Prijs vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 17 september 2023.

Genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023 zijn:

DARKMATTER - Cherish Menzo - GRIP, Frascati Producties & De Coproducers

Uit het juryrapport: In DARKMATTER vervolgt theatermaker en performer Cherish Menzo haar belangwekkende theatrale onderzoek naar de verbeelding van het zwarte lichaam. Overweldigend is de fysieke uitdrukkingskracht waarmee Menzo en Camilo Mejía Cortés gestalte geven aan een man en een vrouw die ronddwalen in een apocalyptisch, verlaten landschap. Hun lichamen worden materie, die ten dienste staat van het uitbreken uit de beknelling van de geschiedenis en het vinden van een nieuwe beeldtaal. De theatrale materialen die zij manipuleren en die hen omringen in het transformerende toneelbeeld en de broeierige, sinistere soundscape maken dit een zintuiglijk, betekenisvol gesammtkunstwerk.

Een leuk avondje uit - Jetse Batelaan - Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel & hetpaleis

Uit het juryrapport: Geweldig idee van jeugdtheatermaker Jetse Batelaan: drie achter-de-schermen-medewerkers overstemmen de fluisterzacht zingende musicaltalenten op het podium. Hun luid versterkte gesprekken vertolken de onzekerheden, die de stoïcijnse musicalsterren de baas zijn. Hilarisch is de opkomst van ‘ongewenste gevoelens’ die met behulp van het publiek buiten de deur worden gehouden. Intussen vertelt Een leuk avondje uit een groots, ontroerend verhaal over mensen die op zoek zijn naar hun (seksuele) identiteit, over het verlangen om gezien te worden en ergens bij te horen. En over de droom van iedereen aan de zijlijn om ook eens in een musical te schitteren.

One Song - Miet Warlop - Irene Wool vzw & NTGent

Uit het juryrapport: Deze absurdistische kruising tussen een popconcert en een sportwedstrijd is een aangrijpend protest tegen het voortsnellende leven en tegen alles wat dit eist van een mens. De murmelende stadionspeaker, de eenzame mannelijke cheerleader en de unisono choreografie van de aanmoedigers op de sporttribune zijn geestig en vervreemdend. De Vlaamse theatermaker/beeldend kunstenaar Miet Warlop hernam voor One Song, op uitnodiging van NTGent voor de serie Histoire(s) du théâtre, een performance uit het begin van haar theatercarrière, gemaakt na de suïcide van haar broer. Heel indrukwekkend hoe een performance vol rauwe levensenergie uitdrukking geeft aan verstild verdriet en een hartverscheurende wanhoop.

Shut Up and Play with Me - Sarah Moeremans - Het Zuidelijk Toneel

Uit het juryrapport: Regisseur Sarah Moeremans vergroot in Shut Up and Play With Me het (theater)begrip ‘spelplezier’ uit tot een ode aan de homo ludens. Met een onuitputtelijke inventiviteit dagen performers Joep van der Geest en Louis van der Waal zichzelf en elkaar uit in het bedenken van spelletjes met onaanzienlijke huiselijke spullen. De competitie bestaat eruit om zo creatief mogelijk uit de hoek komen. Meeslepend is de onstuitbare speldrift van de twee mannen, die ook het publiek betrekken bij hun bedenksels. De sprankelende originaliteit van hun doe-het-zelf-acties vormt een theater-antwoord op de hightech computergames en smartphone-apps waar mensen momenteel hun spelbehoefte aan uitleveren.

The NarcoSexuals - Dries Verhoeven - Studio Dries Verhoeven

Uit het juryrapport:
Met The NarcoSexuals brengt Dries Verhoeven een duister element uit de (mannelijke) homoscene in het theaterlicht. De seksdrive van zes poedelnaakte performers is mimografisch gestileerd en wordt ook uitgeleefd op het meubilair. Bijzonder is de setting: de replica van een eengezinswoning waar de toeschouwers omheen lopen en zelf de afstand tot de ramen kunnen bepalen. Via koptelefoons horen ze de muziek binnen en een gedachtenmonoloog die als uit één mond wordt uitgesproken. Zo slaagt Verhoeven erin om vervaarlijke verlangen naar de extase van drugsovergoten seks voor een breder publiek invoelbaar te maken.

De prijs
De VSCD Mime/Performance Prijs wordt naar het inzicht van de jury uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime en performance in het afgelopen seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mime/Performance Prijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

De Mime/Performance Prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, een speciale avond op zondag 17 september tijdens het Nederlands Theater Festival. Elf dagen lang de mooiste voorstellingen van het seizoen. Het festival reikt daarnaast vele prijzen uit, laat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. www.nederlandstheaterfestival.nl

De Mimejury 2022-2023 bestaat uit:
Nicole van Vessum (voorzitter), directeur De Parade - Marlies Heuer, actrice - Irene Pronk, directeur Leidseschouwburg/Stadsgehoorzaal - Marijn van der Jagt, journalist en dramaturg - Berith Danse, directeur Pleintheater - Wouter Bakker, programmeur Verkadefabriek - Judith Blankenberg, programmeur Grand Theatre Groningen.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart:

Naar al het nieuws