Nominaties VSCD Mime/ Performance prijs bekend

05-06-2024

Vandaag heeft de Mime/Performancejury de nominaties voor de VSCD Mime/Performance Prijs bekendgemaakt. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime en performance op het gebied van uitvoering, regie en/of choreografie in het afgelopen seizoen.

De uitreiking van de VSCD Mime/Performance Prijs vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiter van het Nederlands Theater Festival: het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 15 september 2024.

Genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2024 zijn:

This is not a dance - Nastaran Razawi Khorasani  & Theater Rotterdam
Concept, regie & spel: Nastaran Razawi Khorasani

Uit het juryrapport:
Met ‘This is not a dance’ bouwt Nastaran Razawi Khorasani aan haar spannende documentaire-performatieve oeuvre, waarin ze een journalistieke aanpak koppelt aan een fysieke beeldtaal. Voor deze voorstelling vertrekt ze vanuit een belangwekkend onderwerp: het verbod op dans in Iran. Door middel van de goed gedoseerde interviews weet Razawi Khorasani invoelbaar te maken wat hiervan de verregaande implicaties zijn. Haar eigen lichaam fungeert als een projectiescherm voor hun woorden, waarbij haar fysieke uitdrukkingskracht en aanwezigheid op de vloer overweldigend is. Een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden. Deze vorm van verzet is zeer lovenswaardig en maakt diepe indruk.”

Diarree is mijn lievelingskleur (8+) - Theater Artemis & Studio Julian Hetzel
Regie: Julian Hetzel

Uit het juryrapport: “Zelden was een voorstelling meer ontregelend en dan ook nog eens op zo’n heerlijke manier. In een absurdistische talentenjacht is de rol van het publiek cruciaal. Het ontwapenende spel en de fysieke kwaliteiten van Willemijn Zevenhuijzen, Louis van der Waal en Tim van Dongen zijn van dermate hoog niveau dat je je volledig overgeeft aan de achtbaan waarin ze ons meenemen. Ze laten het jonge én volwassen publiek ondertussen nadenken over wat mooi en lelijk is. ‘Diarree is mijn lievelingskleur’ toont het plezier van het heft in eigen hand nemen en levert daarmee een prachtig voorbeeld van het maatschappelijk belang van kunst.”

Verzoeknummer - Golden Palace
Regie: Jessie L’Herminez

Uit het juryrapport:
Verzoeknummer is een radicale bewerking van Franz Xaver Kreutz’ Wunschkonzert uit 1973. Regisseur Jessie L’Herminez heeft een prachtige tijdloze voorstelling gemaakt. Met een filmische kwaliteit zet ze het leven van de vrouw op een aantal vierkante meters neer en neemt het publiek mee in een dromerige en verstilde wereld van eenzaamheid. Drijvende kracht van de voorstelling zijn de zussen Marie en Lisa Groothof. Het fysieke spel wordt uiterst minutieus en precies uitgevoerd. De gezusters Groothof zijn mimespelers pur sang en bezitten uitzonderlijke spelkwaliteiten. Ze weten diep gelaagde personages neer te zetten terwijl het spelplezier er vanaf spat.”

HUNTER - by - Courtney May Robertson
Concept, regie, spel: Courtney May Robertson

Uit het juryrapport: “Courtney May Robertson bewees zich eerder als begenadigd performer en toont zich nu in ‘HUNTER’ ook als zeer uitgesproken en uitdagende maker. In een duister ritueel voert een duo - de een van vlees en bloed, de ander van schuim en siliconen - precieze bewegingen en zorgvuldige handelingen uit. Op het hypnotiserende geluidsontwerp van Acidic Male laat Robertson het publiek navigeren tussen afkeer en fascinatie. Virtuoos put ze uit verschillende idiomen zoals mime, krumping, dans en poppenspel. In de slotscène brengen het wonderschone licht- en decorontwerp van Manuel Boutreur samen met de overgave van Robertson het publiek tot een overdonderende catharsis.”


De prijs
De Mime/Performance Prijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, een feestelijke avond op zondag 15 september tijdens Het Nederlands Theater Festival.

Het Nederlands Theater Festival - 5 t/m 15 september 2024 - presenteert jaarlijks elf dagen de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen uitgekozen door 7 vakjury’s. www.nederlandstheaterfestival.nl

De Mime/Performancejury 2023-2024 bestaat uit:
Berith Danse
(voorzitter), directeur Pleintheater - Wouter Bakker, programmeur Verkadefabriek - Judith Blankenberg, programmeur Grand Theatre Groningen - Bart Huiskens, programmeur Theater Rotterdam - Eylül Fidan Akıncı, dramaturg/artistiek ontwikkelaar Theater a/d Rijn - Ibelisse Guardia Ferragutti, zangeres en performer

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij:

Naar al het nieuws