Oud en Nieuw: changement onder VSCD-leden

06-01-2021

In de laatste maanden van 2020, en ook in het nieuwe jaar 2021, vindt bij een aantal VSCD-podia een wisseling van de wacht plaats. We nemen afscheid van een aantal bijzondere leden, maar verwelkomen ook van harte de nieuwelingen. Wie het zijn? Lees het hier.

Op 1 november nam Leo Hegge afscheid als directeur bij Cultuurhuis De Klinker. Zijn opvolger is Robert Bangma die als interim een jaar lang de rol van Hegge gaat overnemen. Bangma zat al vanaf 2017 in de Raad van Toezicht en is een bekende in de sector. Hij was 15 jaar directeur van poppodium Vera en ontfermede zich in 2014 tevens over het toen in financiële moeilijkheden verkerende Simplon.

Op 1 november vertrok Els van der Plas, directeur bij de Nationale Opera & Ballet. Els van der Plas ging aan de slag als zakelijk directeur bij het Bonnefanten in Maastricht. Per 1 februari wordt Stijn Schoonderwoerd de opvolger van der Plas. Schoonderwoerd was al eerder al zakelijk directeur van Het Nationale Ballet. Sinds 2014 was hij algemeen directeur en bestuurder van het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat voortkwam uit de fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en, vanaf 2017, het Wereldmuseum Rotterdam.

Op 1 januari is Alida Dors aangesteld tot artistiek directeur van Theater Rotterdam. Al sinds 2015 is Dors als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en Theater Rotterdam. Vanaf voorjaar 2020 is Dors de nieuwe artistiek leider en gaf vorm aan de artistieke koers van het TR makers huis. Dors vormt samen met algemeen directeur Walter Ligthart de tweekoppige directie.

Op 1 januari is René Geerlings gestart als artistiek directeur bij Maas theater en dans. René neemt het stokje over van Moniek Merkx die zich gaat richten op haar werk als regisseur.

Op 1 februari vertrekt directeur Désirée Majoor bij Theater Kikker en Podium Hoge Woerd in Utrecht. Majoor wordt voorzitter van het College van Bestuur van de Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle. Hanno Tomassen wordt de nieuwe directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd. Tomassen werkte vanaf 2014 als programmeur en programmamaker bij TivoliVredenburg. Van 2011 tot 2018 was hij daarnaast ook directeur van Cultuur19, het wijkcultuurhuis in Leidsche Rijn.

Op 15 februari wordt Frans Funnekotter de nieuwe directeur-bestuurder van Cultuurcentrum Idea in Soest. Funnekotter was bijna 6 jaar directeur-bestuurder van Hart, centrum voor kunst, kennis en cultuur in Haarlem. Hij volgt Bonne Westdorp op die in 2008 startte als directeur van de Openbare Bibliotheek in Zeist en Bunnik. Na de fusie met de bibliotheken in de gemeenten De Bilt en het cultuurcentrum Idea in Soest werd Westdorp de eerste directeur-bestuurder van RegioCultuurCentrum Idea.

Op 15 maart wordt Brigitte van Eck de nieuwe directeur van Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Van Eck is in haar huidige functie directeur-bestuurder van het Munttheater in Weert. Daarvoor was zij onder andere zakelijk directeur-bestuurder van Toneelgroep Maastricht. Er is nog geen opvolger bekend voor het Munttheater.

Medio 2021 vertrekt Wim Vringer bij het Muziekcentrum Eindhoven. In de afgelopen 20 jaar is het Muziekgebouw onder zijn leiding uitgegroeid tot een concertgebouw van nationale allure. Vringer blijft aan tot er een nieuwe directeur is gevonden.

Per 1 juni vertrekt Jan van der Putten bij de Verkadefabriek in Den Bosch. Als founding father heeft Van der Putten met de Verkadefabriek een culturele instelling opgezet die een belangrijke plaats inneemt in het nationale podium- en filmlandschap. De komende maanden wordt gezocht naar een opvolger.

Naar al het nieuws