Podia kijken uit naar volwaardige opening

25-01-2022

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) is tevreden dat de weg naar heropening van de cultuursector is ingeslagen door het kabinet. De beperkingen zijn voor theaters echter nog altijd te groot om het publiek een volwaardige avond uit te bezorgen. De VSCD roept het kabinet op over drie weken de beperkingen op te heffen volgens het Openingsplan van de cultuursector.

Beperkingen te groot voor podia en publiek
De actie Kapsalon Theater en de bijval van de Burgemeesters hebben effect gehad op het Kabinet, dat nu kiest voor heropening van theaters en concertzalen. De opgestapelde beperkingen zijn echter nog te groot en duren te lang. Met name de 1,5 meter eis (maximaal 30% van het publiek) en de sluitingstijd van 22:00 uur maken het veel podia onmogelijk het publiek een goed aanbod te doen. Het regent annuleringen van voorstellingen die hierdoor niet rendabel zijn, of langer dan twee uur duren.

Openingsplan Taskforce Cultuur biedt perspectief
Podia kunnen volwaardig open als het kabinet gehoor geeft aan het Openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de VSCD is opgesteld. Volgens dit plan kunnen podia, bij de nu dalende druk op de zorg, worden opgesteld voor 75% van de capaciteit. Ook vraagt het plan om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden.

Schadecompensatie blijft noodzakelijk
Bij alle beperkingen geldt dat schadecompensatie voor podia en (vrije) producenten nodig zijn. Maar zelfs als straks geen beperking meer geldt, is het vrij onzeker of het publiek meteen in groten getale komt. Zolang de pandemie duurt, drukt die de gang naar het theater.

Heropen de podia over drie weken
We roepen het kabinet en de Tweede Kamer dan ook op om het Openingsplan serieus te nemen en bij het eerstvolgende wegingsmoment, over drie weken, de stap te zetten naar volwaardige heropening van de podiumkunsten.

Naar al het nieuws