Podiumkunsten Alliantie presenteert Uitvoeringsagenda aan de Tweede Kamer

03-04-2025

De Podiumkunsten Alliantie heeft afgelopen dinsdag 1 april de uitvoeringsagenda “Sterke podia, sterke festivals, sterke makers = sterke samenleving” aangeboden aan de leden van de vaste Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit gezamenlijke initiatief van de zes brancheverenigingen in de podiumkunsten, is gericht op het versterken van de podiumkunstensector vanaf 2025.

Foto: Yasmijn Tan. Te zien (v.l.n.r.): Ilana Rooderkerk (D66), Claudia van Zanten (BBB), Mohammed Mohandis (GL-PvdA), Laura Bromet (Commissievoorzitter GL-PvdA), Joost Kok (VSCD), Mirjam Terpstra (NAPK), Chris Dingjan (VvNO), Dian Hoelscher (VVTP), Willem de Jonge (VSCD), Li Sang Ong (VNPF)
Niet op de foto: Anne Marleen de Jong (VPF)

Belang van podiumkunsten
Podiumkunsten zijn van essentieel belang voor de Nederlandse samenleving. Ze bieden niet alleen een bron van vermaak, verwondering en verbinding, maar spelen ook een cruciale rol in de keten van talentontwikkeling, het bevorderen van welzijn, culturele diversiteit en de ontwikkeling van talent. Van professionele schouwburgen en festivals tot lokale amateurgroepen, de podiumkunsten dragen bij aan de levendigheid van gemeenschappen door ruimte te bieden voor creativiteit en samenwerking.

Uitdagingen en urgentie
De sector staat onder druk door een gebrek aan structurele financiering, bezuinigingen en stijgende kosten. Dit heeft geleid tot een wankele financiële basis, vooral op gemeentelijk niveau. De voorgenomen stapeling van maatregelen, zoals de bezuinigingen op cultuur in de rijksbegroting en het gemeentefonds, dreigen de toegankelijkheid en continuïteit van podiumkunsten in gevaar te brengen. Met mogelijke sluitingen van podia als gevolg.

Speerpunten voor de toekomst
De uitvoeringsagenda bevat vijf speerpunten die de basis moeten vormen voor een vitale en toekomstbestendige podiumkunstensector:

  1. Eén wettelijk kader: Het creëren van een gezamenlijk wettelijk kader dat de zorg voor de podiumkunsten verankert.
  2. Verdienvermogen behouden: Maatregelen om het verdienvermogen van de sector te waarborgen, inclusief het handhaven van het lage btw-tarief op toegangskaarten.
  3. Brede positionering: Het belang van podiumkunsten uitdragen naar andere ministeries voor een bredere financieringsbasis.
  4. Verminderen administratieve druk: Eenvoudigere en uniformere subsidieregelingen om de werkdruk te verlagen.
  5. Regiogerichte programmering: Stimulering van artistiek aanbod dat aansluit bij lokale thema’s en voorkeuren.


Reactie van een van de Tweede Kamerleden tijdens de uitreiking:
Ilana Rooderkerk (D66): ‘Wat goed dat de brancheverenigingen binnen de podiumkunsten de handen ineen hebben geslagen.’

Over de Podiumkunsten Alliantie
De Podiumkunsten Alliantie vertegenwoordigt zes belangrijke brancheverenigingen: de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), de Verenigde Podiumkunstenfestivals, de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO) en de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP).

Naar al het nieuws