Stembusakkoord Podiumkunsten gepresenteerd in Leiden

11-03-2022

De VSCD heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 het stembusakkoord voor de podiumkunstensector gelanceerd. In dit akkoord vragen we aandacht voor de uitdagingen die voor ons liggen. Het is een oproep in drie delen: Versterk de culturele huiskamer van de stad, Investeer in een gezonde en weerbare culturele keten en Bouw aan het podium van de toekomst. In de Leidse Schouwburg is het stembusakkoord gisterenavond voor het eerst gepresenteerd en ondertekend door lokale politici.


Klik hier om het stembusakkoord te bekijken

De eerste handtekeningen zijn gezet
In het bijzijn van de podiumkunsten organisaties uit de stad, hebben alle politieke partijen die in Leiden actief zijn het stembusakkoord ondertekend. Dit zijn: D66, GroenLinks, VVD, PvdA, CDA, PvdD, SP, Partij Sleutelstad, ChristenUnie, Klimaatactie Nu, SVL en Leiden Participeert. Allen hebben zich aan het stembusakkoord gecommitteerd. De komende dagen zal het Stembusakkoord Podiumkunsten in meer gemeentes worden aangeboden. Het is goed om te zien dat het belang en de waarde van cultuur voor de samenleving door de lokale politiek wordt erkend.

Dit is hét moment om de culturele sector te versterken
De coronacrisis van de afgelopen twee jaar heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk cultuur is voor de samenleving. We zijn geconfronteerd met een periode waarin sprake was van grote culturele armoede. Schouwburgen, concertgebouwen, theaters en podia waren gesloten, het publiek en artiesten konden elkaar niet ontmoeten. Het gemis was groot voor zowel de makers als voor het publiek. Meer dan ooit is duidelijk geworden hoe belangrijk en wat de waarde van cultuur is. Ook is in deze crisis zichtbaar geworden waar de hardnekkige knelpunten zitten die de culturele sector kwetsbaar maken. Cultuur is een vitaal onderdeel van de samenleving en moet als zodanig worden ondersteund om het publiek te kunnen laten genieten en de samenleving te verrijken. Daarom laat de sector juist nu van zich horen.

Naar al het nieuws