Theaters en concertzalen van de VSCD als eerste weer open

06-04-2021

Van 13 tot en met 21 april openen 43 theaters en concertzalen hun deuren voor publiek. Alle deelnemende podia zijn aangesloten bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Op elk podium is een rijk aanbod te zien van artiesten en musici. Bezoekers ondergaan op een testlocatie vooraf kosteloos een sneltest. Iedereen met een negatief testresultaat is welkom. De podia zorgen zo voor een veilig theater- of concertbezoek.

In 19 gemeenten zijn 43 theaters en concertzalen geselecteerd om deel te nemen aan de pilot sneltesten. Gabbi Mesters, directeur van de VSCD: “Onder onze leden is veel animo en bereidheid om mee te doen met deze pilot. In februari riepen wij het kabinet op om met meer durf en creativiteit de exit strategie in te vullen, door gebruik van bijvoorbeeld sneltesten. Het stemt ons hoopvol dat het demissionair kabinet met deze pilot gehoor geeft aan onze oproep.”

Doel pilot

De tijdelijke openstelling van de theaters en concertzalen is onderdeel van de aanpak om op een veilige manier gefaseerd de sector te openen. In de pilot werkt de VSCD samen met de ministeries van VWS, OCW, Stichting Open Nederland en de Taskforce van de Culturele en Creatieve sector. Uit de pilot komt informatie over de werking van de teststraten ook in het geval van opschaling. Verder wordt de logistiek van scannen met speciale apps getest en of er voldoende animo is onder het publiek om zich vooraf te laten testen. Gabbi Mesters: “Met de nieuwe testresultaten hopen we het kabinet te overtuigen om meer sneltesten in te zetten voor de heropening van de culturele sector zodat op korte termijn de 1,5 meter helemaal losgelaten wordt.”

Veilig bezoek

Voor de pilot zijn alleen VSCD-podia geselecteerd in de nabijheid van een sneltestlocatie. De theaters en concertzalen moeten zich aan het 1,5 meterprotocol houden, waarvan al is bewezen dat podia hiermee veilig open kunnen. Om de reisbewegingen van het publiek te beperken, zijn er drie testperiodes (13 t/m 15 april, 16 t/m 18 april en 19 t/m21 april) verdeeld over verschillende delen van het land. Er wordt bij de programmering rekening gehouden met de avondklok zodat het publiek op tijd weer thuis is.


Rijk aanbod

Gabbi Mesters: “Van Groningen tot Maastricht van Arnhem tot Alkmaar hebben 36 VSCD-leden hard gewerkt om een rijk gevarieerd, aanbod te presenteren op 43 podia. We zijn trots dat onze podia dit samen met artiesten, musici en producenten voor elkaar hebben gekregen. En dat onder zo’n hoge tijdsdruk. “

Programma
Een greep uit het aanbod: Herman van Veen staat in het Chassé Theater in Breda, Peter Pannekoek in o.a. TAQA in Alkmaar. Theater Rotterdam speelt "Verdriet is het ding met Veren" met Jacob Derwig en “De Wildernis” van Wende Snijders is te zien in Flint, Amersfoort. Nationale Opera en Ballet brengt "Brahms" op haar podium en MartiniPlaza de swingende theatershow "Stayin' Alive Disco Fever."

Klik hier voor: Het programmaoverzicht van alle 43 deelnemende theaters en concertzalen.

Naar al het nieuws