Theatersector aangenaam verrast door versoepelingen

15-02-2022

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf aanstaande vrijdag nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. En dat op 25 februari de 1,5 meter afstand kan worden losgelaten. Voor het publiek, artiesten en podia is dat een moment waar men lang naar heeft uitgekeken. De VSCD is dan ook aangenaam verrast met het nieuws, maar vraagt het kabinet ook af te zien van de laatste beperkingen die nog gelden.

Schrap maximumaantal bezoekers en het coronatoegangsbewijs
Hoewel de versoepelingen op dit moment meer zijn dan waar de sector op had gehoopt, is het maximumaantal van 500 bezoekers voor ongeplaceerde evenementen voor podia een lelijke streep door de rekening. De VSCD vraagt het kabinet dan ook om deze arbitraire beperking in te trekken, zodat het publiek weer optimaal kan genieten.

Daarnaast pleiten we voor de afschaffing van het coronatoegangsbewijs, in welke vorm dan ook. Nu de 1,5 meter afstand straks in de gehele maatschappij vervalt, men in het openbaar geen afstand meer hoeft te houden, is ook binnen podia het coronatoegangsbewijs overbodig geworden.

Schade compensatie blijft noodzakelijk
De versoepelingen betekenen dat voor veel podia juist nu een spannende tijd aanbreekt. De afgelopen weken is gebleken dat zelfs met huidige beperking de zalen niet altijd vol zitten. Zelfs als er straks geen beperking meer geldt, is het onzeker of het publiek meteen in groten getale komt. Schade compensatie blijft dan ook noodzakelijk voor zowel podia als (vrije) producenten.

Duidelijk beleid zonder onnodige verrassingen blijft nodig
Zowel het publiek, de artiesten als de podia zijn na 2 jaar Corona toe aan duidelijkheid en betrouwbaar beleid. Daarom hebben we samen met de Taskforce Culturele en Creatieve Sector ons Openingsplan geschreven. Het is goed te zien dat het kabinet nu daaraan tegemoet komt. Dat zien we graag ook als in het najaar er mogelijk weer reden is voor beperkingen. Zo blijft in de toekomst alleen het virus zelf nog een verrassing.

Naar al het nieuws