Theatersector komt met heropeningsplan

14-01-2022

De VSCD is teleurgesteld in het nieuwe kabinet. Waar de maatschappij grotendeels open gaat, houdt het kabinet theaters zonder einddatum gesloten, terwijl zoveel bewezen veiligheidsmaatregelen voor handen zijn. Deze noodgreep schept geen vertrouwen op een substantiële opening op redelijke termijn, terwijl het de maatschappij dat zo nodig heeft. Daarom komen de theaters, samen met ander culturele sectoren, met een eigen heropeningsplan.

Laat alleen het virus nog verrassen
Het virus is niet voorspelbaar. Maar hoe we er mee omgaan wel. Zowel het publiek, de artiesten als de podia zijn toe aan duidelijkheid en betrouwbaar beleid. Daarom komt de VSCD samen met de Taskforce Cultuur en Creatieve Industrie komende week met een heropeningsplan. Het koppelt besmettingsrisico’s met daarbij passende beperkingen en steunmaatregelen. Zo kunnen podia en producenten vooraf afspraken maken over hoe te handelen. Door maatregelen minstens een week vooraf aan te kondigen kunnen podia, producenten en publiek tijdig anticiperen. En niet zoals nu pas een besluit te horen nog geen halve dag voor die ingaat.

Theaterbezoek is veilig en gezond
Podia zijn nog altijd veilig. Men kan op 1,5 meter afstand blijven, mondkapjes dragen en op vaccinatie, infectie of testresultaat gecontroleerd worden. Dat het kabinet al deze bescherming bij podia nu negeert, maar wel toepast op winkelbezoek of sportbeoefening, is niet geloofwaardig. Dit vreet aan het draagvlak voor beperkingen.

In het besluit weegt het belang van ontspanning voor de volksgezondheid onvoldoende mee. Veel mensen zijn gebaat met een gezamenlijke avond uit. De culturele volksgezondheid is ook in het geding. We roepen daarom de Tweede Kamer op deze afweging anders te maken bij de behandeling van het vandaag genomen besluit komende week.

Naar al het nieuws