Theatersector vol onbegrip over selectief OMT advies

11-11-2021

Het advies vandaag van het OMT om gedurende een korte lockdown theaters opnieuw te sluiten, is hard aangekomen in de podiumkunsten.

Er is begrip voor nieuwe maatregelen, gezien het hoge aantal besmettingen. Echter draagvlak voor sluiting van theaters ontbreekt bij publiek, podia en artiesten. Door strikte handhaving van theaters op het coronatoegangsbewijs en naleving van de protocollen zijn theaters geen bron van besmettingen geweest. Theaterbezoek is dankzij de coronacheck veilig gebleken, ook bij volledige capaciteit.

De brancheverenigingen VSCD, NAPK en het Vlakke Vloer Platform roepen daarom het kabinet op de theaters niet opnieuw te sluiten en ook open te houden voor negatief getest bezoek. Een sluiting zorgt voor veel onrust bij bezoekers en verstoort de bedrijfsvoering, die al ernstig te leiden heeft gehad onder eerdere lockdowns. De steunpakketten voor de cultuursector zijn per 1 oktober stopgezet. Mochten theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten, dan is er opnieuw steun nodig om faillissementen van podia en producenten te voorkomen.

Naar al het nieuws