Thomas Oliemans wint VSCD Klassieke Muziekprijs

21-11-2021

Vanavond is tijdens Podium Witteman live op tv bekendgemaakt dat Thomas Oliemans de VSCD Klassieke Muziekprijs, De Ovatie, in de wacht heeft gesleept. Uit handen van Paul Witteman ontving Oliemans de sculptuur van Iris Le Rütte. De VSCD Klassieke Muziekprijs voor Thomas Oliemans onderstreept het doorzettingsvermogen van de zzp’er in het zwaarst denkbare weer voor de podiumkunsten.

Foto: Ernst van Deursen

Uit het juryrapport
‘Thomas Oliemans is een van de inventiefste geesten die de afgelopen tijd zijn opgevallen, onder andere in een soloprogramma rondom Schubert en Harry Bannink en tijdens een samenwerking met Holland Baroque. De bariton manifesteert zich als een veelzijdig musicus. Hij is thuis op het operapodium en in het liedrepertoire. Bij het samenstellen en uitvoeren van eigen programma’s legt hij een grote intensiteit aan de dag, waarbij steeds opnieuw zijn muzikale oprechtheid blijkt. Het lichtere genre – Bannink, het Franse chanson – gaan bij Oliemans op natuurlijke wijze hand in hand met klassieke muziek, en met flair begeleidt hij zichzelf achter de piano, in het lastigste repertoire. Thomas Oliemans is een warm en persoonlijk musicus die in zijn caleidoscopische optredens het enthousiasme voor zijn muziek deelt met het publiek.’

De VSCD Klassieke Muziekprijs De Ovatie
De Ovatie wordt uitgereikt aan musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassiekemuziekleven. Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. De sculptuur toont de nimf Daphne en verbeeldt het tot bloei komen van mensen door muziek, maar ook het opbloeien van elke kunstenaar door de waardering van zijn publiek. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van het Koninklijk Concertgebouw als ode aan alle prijswinnaars.
Naast het beeld krijgt de winnaar als prijs een tournee langs diverse concertzalen aangeboden door de podia die aangesloten zijn bij de VSCD.

De jury
De VSCD Klassieke Muziekjury bestaat uit: Boudewijn Berentsen, voorzitter: Muziekgebouw aan ´t IJ, Amsterdam | Frederike Berntsen: freelance muziekjournalist | Rahul Gandolahage: muziekjournalist en radiomaker | Gert Gering: programmeur Theaters Tilburg | Cécile Gouder de Beauregard: programmeur TivoliVredenburg, Utrecht | Kenne Peters: programmeur Musis & Stadstheater Arnhem, en Stadsschouwburg en de Vereeniging, Nijmegen | Mirjam Wijzenbeek: programmeur Het Concertgebouw, Amsterdam.

VSCD prijzen
De Ovatie is in 2003 door de VSCD in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en vormen het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo groot mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Naar al het nieuws