Uitreiking De Ovatie 2022 in Podium Klassiek

04-12-2022

In het televisieprogramma Podium Klassiek is vandaag De Ovatie 2022 uitgereikt aan Amsterdam Sinfonietta & Janine Jansen voor hun uitvoering van De vier jaargetijden van Vivaldi. Deze prijs is als afsluiting van het seizoen 2021-2022 toegekend door de Klassieke Muziekjury.

Artistiek leider Candida Thompson nam namens Amsterdam Sinfonietta de prijs in ontvangst uit handen van presentators Dieuwertje Blok en Floris Kortie.

De jury zegt het volgende over hun keuze:
“Amsterdam Sinfonietta en Janine Jansen verzorgden een spetterende uitvoering van Vivaldi’s Vier jaargetijden. Hun frisse blik op Vivaldi’s opus maakte dat de muziek klonk alsof ze gisteren gecomponeerd was. De keuze om af te wijken van de traditionele speelvolgorde droeg bij aan een intense spanningsopbouw, met de Zomer als apotheose. De luisteraar ervoer een natuurlijke symbiose tussen ensemble en solist; de uitvoering voelde als een bevrijding en de intense kleuren, contrasten en emoties van de vier seizoenen staan voor altijd in het geheugen gegrift. Dit gezamenlijke project van Amsterdam Sinfonietta en Janine Jansen is een zeldzaam geslaagde poging om voor een breed publiek herkenbaar en toegankelijk te programmeren en voor de kenners de diepte in te gaan.”

De Ovatie is een beeld van Iris Le Rütte en het geeft de nimf Daphne weer die in een laurierboom veranderde, een verhaal uit de Metamorfosen van Ovidius. De sculptuur verbeeldt het tot bloei komen van mensen door muziek, maar ook het opbloeien van elke kunstenaar door de waardering van zijn publiek. Zo willen wij, met onze jury, ook onze waardering kenbaar maken voor deze geweldige musici op onze podia en voor deze uitvoering in het bijzonder.

De VSCD Klassieke Muziekjury 2021-2022 bestaat uit:

Boudewijn Berentsen (voorzitter): directeur Muziekgebouw aan ´t IJ | Frederike Berntsen: freelance muziekjournalist | Rahul Gandolahage: muziekjournalist NRC | Gert Gering: programmeur Theaters Tilburg | Cécile Gouder de Beauregard:programmeur TivoliVredenburg | Kenne Peters: programmeur Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en de Vereeniging | Mirjam Wijzenbeek: programmeur Het Concertgebouw.

Naar al het nieuws