VSCD Oeuvreprijs voor Tineke Schouten

15-12-2022

Tineke Schouten heeft vanavond in het DeLaMar Theater na afloop van haar 25ste jubileumshow Dubbel de VSCD Oeuvreprijs ontvangen uit handen van bestuursvoorzitter Gea Zantinge en André van Duin.


De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kent deze prijs toe aan een geweldige vakvrouw, de koningin van de typetjes, die met haar lange loopbaan een icoon in de Nederlandse theaters is geworden.

Uit de voordracht voor het bestuur van de VSCD:
“Tineke Schouten zit al 40 jaar in het vak en is een unieke, vaste, constante factor in het Nederlandse theaterlandschap gebleken. Ze heeft maar liefst 25 voorstellingen gemaakt en met uitzondering van de afgelopen coronaperiode nooit een seizoen overgeslagen.

Tot nu toe speelde Tineke Schouten het onvoorstelbare aantal van ruim 5.500 shows. Voorstellingen die een ongekend hoge, gemiddelde zaalbezetting van 90% kennen. Tineke Schouten is een vakvrouw die in Nederland geen gelijke kent. Ze heeft een bijzonder vast en trouw publiek weten op te bouwen en in totaal zijn haar voorstellingen bezocht door meer dan 4 miljoen bezoekers.”

De VSCD Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, duo of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn of hun carrière een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn. De Oeuvreprijs bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

Voorgangers Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Erik Vos (2010), Joop van den Ende (2011), Youp van ’t Hek (2016), Hans van Manen (2017), Liesbeth Colthof (2018), Ivo van Hove (2019) en Waardenberg & De Jong (2022).

VSCD-bestuur
Het VSCD-bestuur bestaat uit voorzitter Gea Zantinge (Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam), Wiebren Buma (Cultuurkwartier Sneek), Arjen Berendse (Theater Aan de Slinger Houten), Leontien Wiering (Amare Den Haag), Harry de Bruin (TheaterHangaar Katwijk), Joery Wilbers (De Domijnen Sittard) en Eva Middelhoff (Stadsschouwburg en Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen).

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Naar al het nieuws