VSCD Oeuvreprijs voor Waardenberg en De Jong

16-09-2021

Het Rotterdamse theaterduo Waardenberg en De Jong heeft de VSCD Oeuvreprijs in de wacht gesleept. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft de prijs aan Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong toegekend, vanwege hun grote bijdrage aan het Nederlandse theaterlandschap.

Foto: Clemens Rikken

Op maandag 25 oktober wordt de prijs feestelijk en officieel aan het duo toegekend in een ‘online’ verbinding tijdens cabaretfestival PEPER te Diligentia in Den Haag. Op deze avond worden ook de jaarlijkse cabaretprijzen (Poelifinario en Neerlands Hoop) uitgereikt.

Een reactie van Van Waardenberg en De Jong: “Onze programma’s blijken tijdloos, dat is best gek. We zijn totaal verrast, en vinden het een topprijs. We zijn echt vereerd met deze onderscheiding”, aldus Wilfried. “Ik ga morgen naar de Gamma om een prijzenkast te timmeren en daar zet ik hem in. Als Wilfried hem nodig heeft, komt hij hem maar halen”, grapte Martin.

Het VSCD-bestuur over Waardenberg & De Jong
“Vanaf de jaren tachtig hebben ze het cabaret niet alleen opgeschud, maar blijvend veranderd. Het duo drijft elkaar tot grote hoogtes en extreme uitersten met fysieke acts die het stof uit menig zaal verjoeg. Ze trekken zich weinig aan van het publiek, dat soms onderdeel wordt gemaakt van de gekte, maar net zo vaak alleen ademloos toeschouwer is van hun onnavolgbare absurditeiten. Of ze nu op grote hoogte een balk schilderen of elkaar met skippyballen bewerken, bij Waardenberg en De Jong hou je altijd je adem in. Schaamte of gêne spelen geen enkele rol in hun universum, dat Rotterdamse straathumor koppelt aan fantastische en niet zelden poëtische toneelbeelden. Dat huwelijk tussen wat wel hoge en lage cultuur wordt genoemd, geeft het werk van deze vrienden een bijzonder karakter.”

Succesvol als duo en individueel
“Ook los van elkaar hebben ze hun sporen meer dan verdiend. Martin van Waardenberg was als schrijver en regisseur betrokken bij vele films, televisieseries en theaterproducties. Zo regisseerde hij de jonge cabaretgroep Oeloek. Verder tekende Van Waardenberg voor het scenario van de succesvolle speelfilm De Marathon en was hij als adviseur verbonden aan de toneelversie. Wilfried de Jong maakte furore als interviewer in programma’s als Holland Sport en 24 uur met… Daarnaast schreef hij talloze columns en verhalen. In het theater maakte hij geslaagde soloprogramma’s en de muziektheatervoorstelling We Free Kings met Wim Opbrouck”, aldus het juryrapport.

Een tijdloos succes
“De recente reünie van Waardenberg en De Jong in het theater tart iedere natuurwet. Niet alleen omdat ze als zestigers nog steeds een slopende performance kunnen geven, maar ook omdat hun materiaal ongevoelig blijkt voor de tand des tijds. Wat toen spannend was, is dat in een radicaal veranderde samenleving nog steeds. Waar je toen om moest lachen, kietelt ook nu de traanklieren. Waardenberg en De Jong hebben, kortom, een unieke positie binnen de cabaretwereld. Eentje die wij graag officieel willen erkennen”, aldus het bestuur van de VSCD.

Luxor Theater
Waardenberg en De Jong spelen tot en met 28 oktober exclusief in het Nieuwe Luxor Theater in Rottterdam. Voor hun shows zijn, vanwege de aangepaste regels in de theaters over ruim een week, extra kaarten in de verkoop gekomen.

De VSCD Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs wordt na -voordrachten van de verschillende theaterjury’s- uitgereikt aan een persoon, duo of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn of hun carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn. De Oeuvreprijs bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

Voorgangers Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Erik Vos (2010), Joop van den Ende (2011), Youp van ’t Hek (2016), Hans van Manen (2017), Liesbeth Colthof (2018) en Ivo van Hove (2019).

VSCD-bestuur
Het VSCD-bestuur bestaat uit voorzitter Gea Zantinge (Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam), Wiebren Buma (Cultuurkwartier Sneek), Arjen Berendse (Theater Aan de Slinger Houten), Alex Kühne (Theater aan de Parade Den Bosch), Leontien Wiering (Amare Den Haag), Harry de Bruin (TheaterHangaar Katwijk), Joery Wilbers (De Domijnen Sittard) en Eva Middelhoff (Stadsschouwburg en Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen)

De VSCD-theaterprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Naar al het nieuws