VSCD-prijzen uitgesteld tot volgend jaar

18-05-2020

De VSCD, de branchevereniging van de podia, reikt jaarlijks een breed palet aan theaterprijzen uit. Deze prijzen gaan naar de meest indrukwekkende podiumprestaties in verschillende disciplines. Dit jaar heeft de VSCD, in samenspraak met de jury’s en de festivals waar de prijzen worden uitgereikt, besloten om de prijzen niet uit te reiken.

Uitstel naar 2021

De uitreikingen worden uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury’s per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zullen meenemen in hun afwegingen en keuzes. Het abrupte einde van het theaterseizoen maakt dat het voor de jury’s van toneel, dans, cabaret, jeugdtheatertheater, klassieke muziek en mime niet mogelijk is om een goede afweging en keuze voor prijswinnaars te maken. Veel voorstellingen zijn niet doorgegaan en het seizoen is onvolledig afgesloten. Gezelschappen en podiumkunstenaars die in dit seizoen niet kunnen optreden, als gevolg van de crisis, worden hierdoor tekort gedaan.

Nominaties

De toneeljury en de dansjury hebben besloten om wél nominaties bekend te maken over het deel van het seizoen tot februari/maart 2020. Deze nominaties worden in september en oktober 2020 bekend gemaakt, tijdens respectievelijk het Nederlands Theater Festival en de Nederlandse Dansdagen. De genomineerden dingen mee naar de prijzen die in 2021 worden uitgereikt.

De jury’s voor mime, cabaret, klassieke muziek en jeugdtheater wachten af totdat zij het hele overzicht van voorstellingen en podiumprestaties hebben gezien en maken de nominaties in 2021 bekend.

Podiumkunstenaars

De podiumkunstenaars vormen het hart van de sector en zij en hun prestaties verdienen alle aandacht. De VSCD beraadt zich, samen met de jury’s en de festivals, op een andere positieve manier om de podiumkunstenaars te eren.

Prijzen

Normaal gesproken worden jaarlijks de volgende theaterprijzen door de VSCD uitgereikt:


*Toneelprijzen (tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam):

- Louis d’Or (meest indrukwekkende dragende mannenrol)

- Theo d’Or (meest indrukwekkende dragende vrouwenrol)

- Arlecchino (meest indrukwekkende, ondersteunende mannenrol)

- Colombina (meest indrukwekkende, ondersteunende vrouwenrol)

- Prosceniumprijs (voor persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning etc. van een toneelproductie)


*Mimeprijs


*Jeugdtheaterprijzen

- Gouden Krekels voor beste productie en beste prestatie


*Dansprijzen (tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht):

- Zwanen voor beste dansproductie en beste dansprestatie

- Gouden Zwaan, voor een danser(es) of choreograaf, werkzaam in Nederland, die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Deze prijs kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.


*Cabaretprijzen (tijdens het Peper Festival in Den Haag):

- Poelifinario (in de categorieën Kleinkunst, Engagement en Entertainment)

- Neerlands Hoop (voor meest veelbelovende theatermaker).


*Klassieke Muziekprijs

- De Ovatie, voor een bijzondere podiumprestatie van een musicus, of ensemble, die een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse klassieke muziek.

De VSCD-prijzen worden mede mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart, welke wordt uitgegeven door de Stichting Promotie Theater en Concertbezoek. De SPTC is onze trouwe en onvoorwaardelijk branche ondersteunende partner voor de VSCD-prijzen. Zij biedt als sponsor ook in 2021 de garantie dat de prijzen kunnen worden uitgereikt.

Naar al het nieuws