Winnaars VSCD Dansprijzen bekend

01-10-2021

Vanavond zijn tijdens het Nederlands Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt! Door de coronacrisis werden er vorig jaar geen prijzen uitgereikt, maar wel nominaties bekendgemaakt over seizoen 2019/2020. Met de nominaties over het afgelopen seizoen erbij zijn in totaal vijf dansprestaties en vijf dansproducties genomineerd. Dit zijn de uiteindelijke winnaars!

Foto door: Sjoerd Derine

Choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten (foto) ontvingen van Minister van Engelshoven de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met hun carrière aan de Nederlandse dans hebben geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2021’ is toegekend aan De Panter van Dunja Jocic. Danseres Chloé Albaret kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2021’ voor haar rol in Aperture van Edward Clug (voor Nederlands Dans Theater 1).

GOUDEN ZWAAN - EMIO GRECO EN PIETER C. SCHOLTEN
De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse Dans.

De jury heeft besloten de Gouden Zwaan toe te kennen aan een choreografenduo dat sinds het begin van hun samenwerking in 1995 een onmiskenbare bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans door de nationale én internationale uitstraling van hun werk. Die reikwijdte werd meteen manifest in hun trilogie Fra Cervello e Movimento (tussen brein en beweging). Sindsdien is het werk van dit duo een niet aflatende zoektocht naar het intuïtieve lichaam en zijn drijfveren.

De VSCD Dansjury: ‘Zij rebelleren tegen de opvatting van het lichaam als ondergeschikt aan de geest. Ons denken heeft het lichaam nodig als een onuitputtelijke bron van ervaring en kennis. Hun voorstellingen getuigen van dit voortdurende onderzoek naar de belichaamde ervaring die aan taal vooraf gaat. De choreografieën van Emio Greco en Pieter C. Scholten zijn de afgelopen decennia een rijke bron gebleken bij het formuleren van een nieuw dansvocabulaire, door het steeds opnieuw verkennen van de theatrale ruimte tussen betekenis en vorm. Het lichaam van de danser is voor hen een tabula rasa, dat tijdens elke voorstelling een parcours beschrijft rond de vraag wat het betekent om mens te zijn. De intensiteit waarvan hun kunstenaarschap getuigt, heeft de jury doen besluiten de Gouden Zwaan toe te kennen aan Emio Greco en Pieter C. Scholten.’

Foto door: Alwin Poiana

ZWAAN 'MEEST INDRUKWEKKENDE DANSPRODUCTIE - DE PANTER VAN DUNJA JOCIC
De livestream van de voorstelling De Panter toont een man die zijn intrek neemt in een appartement. Maar bestaat het echt? Of alleen in de digitale wereld? Op een nagenoeg leeg podium weten Dunja Jocic en haar team de situatie bijna tastbaar te maken met de stem van Ramsey Nasr en binnen het uitgekiende lichtontwerp. Ondersteund door de stuwende soundscape zet Jocic een unheimische, beklemmende sfeer neer. In de schaduwen huist een panter loerend naar zijn prooi. Er dringt een wonderlijk duo het appartement binnen. Soms bewegen zij bijna clownesk, soms dreigend. Ze verschijnen en verdwijnen weer, en drijven de man tot waanzin. Een bijzonder innemende Simon Bus danst de centrale rol.

De VSCD Dansjury: ‘Jocic weet haar danstaal feilloos over te brengen op haar dansers die allen een verschillende dansachtergrond hebben, zonder dat zij hun eigenheid verliezen. De danstaal van Jocic heeft een elektrische geladenheid en een vervreemdende uitwerking. Jocic zorgt ervoor dat de dansers elkaar weten te vinden daar waar het moet, en zij duidelijk gescheiden opereren wanneer dat wordt vereist. Onder haar leiding leveren ze een uitzonderlijke prestatie. Zelfs via livestream spat de energie nog van het toneel, mede dankzij de goede cameravoering.'

De Panter is minutieus geconstrueerd en de verschillende theatrale elementen en media versterken elkaar. De voorstelling is meer dan volwassen en tegelijkertijd spannend. Daarom heeft de VSCD Dansjury besloten om de voorstelling te bekronen met de Zwaan voor beste productie. ‘

Foto door: Jelena Jankovic

ZWAAN 'MEEST INDRUKWEKKENDE DANSPRESTATIE' - CHLOÉ ALBARET IN APERTURE
Choreografie: Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1

Chloé Albaret schakelt in Aperture op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.

De VSCD Dansjury: ‘Ook dit seizoen trok Chloé Albaret opnieuw de ogen van alle toeschouwers naar zich toe in de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties. Zij viel op in de entr’actes van Sol Leon in Kunstkamer, in de herneming van Jiří Kylián’s Claude Pascal en bovenal in het eigenzinnige Aperture van Edward Clug waarvoor de dansjury haar nomineert voor een Zwaan.'

Foto door: Rahi Rezvani

De jury
De VSCD Dansjury bepaalt de genomineerden en de winnaars van de VSCD Dansprijzen. Deze jury vormt tevens de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen. Zij selecteert ongeveer tien voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken en tijdens het festival worden vertoond. De jury van 2021 bestaat uit: Rob van Steen (juryvoorzitter, directeur Theaters Tilburg), Iselle Claassens (programmeur Parktheater Eindhoven), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Geesje Prins (programmeur Amare), Swantje Schäuble (danser, publiciteit De Châtel surplace), Marcelle Schots (hoofdredacteur en criticus Movement Exposed Critical Space), Leo Spreksel (dramaturg/adviseur), Violien Vocks (programmeur Parkstad Limburg Theaters).

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en de Zwanen worden ook wel de ‘Oscars van de Nederlandse dans’ genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De Nederlandse Dansdagen
De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. Het belooft een bijzondere editie te worden, waarbij het beste van de Nederlandse dans zowel online als live in Maastricht te beleven is. Met meer dan honderd activiteiten en tien premières, meesters en nieuwe makers, alles van klassiek tot urban. Dans met mij is wederom het motto dat oproept dans in alle verschijningsvormen te ervaren. Zie voor meer informatie www.nederlandsedansdagen.nl

De VSCD Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Naar al het nieuws