Zonder steunmaatregelen gaan heel veel podia omvallen

24-03-2020

Nu grote bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn vanwege het coronavirus, moeten theater- en concertzalen nog twee maanden langer dicht blijven. "Voor podia, producenten en makers” in heel Nederland heeft dit enorme gevolgen", zegt Gabbi Mesters, directeur van VSCD, de branchevereniging van podia in Nederland. "Als lokale overheden niet op korte termijn steunmaatregelen treffen, worden podia heel zwaar getroffen."

De schade die de totale podiumkunstenbranche opliep door de sluiting van de deuren tot 6 april, bedroeg zo'n 20 miljoen per week. "Dat is echt gigantisch. Met deze nieuwe verlenging van acht weken zakken we al helemaal door onze hoeven", zegt Mesters. Het ministerie van OCW is bezig met een inventarisatie van het totale schadebedrag. De VSCD roept gemeenten op om te vertellen hoe zij hun podia gaan steunen. "Dat kan financiële steun zijn door gemaakte prestatieafspraken bij subsidies te laten vervallen, maar ook maatregelen zoals het stilleggen van huren of het opschorten van belastingen voor deze periode."

Tot nu toe blijft het stil bij de meeste gemeenten. "We zijn bang dat podia nu niet goed in beeld zijn, en dat niemand goed voor hen zorgt." Of afgelaste voorstellingen op een later moment ingehaald kunnen worden, is nog niet duidelijk. "Daarover zijn we in gesprek met de producenten en bespelers. Het is nog ongewis wat er mogelijk is. Pas als er meer duidelijkheid is, kunnen we communiceren naar het publiek.Daar moeten we helaas nog even op wachten", zegt Mesters.

Steun en waardering

De VSCD spreekt grote dank uit voor alle steun en waardering die de podia van hun bezoekers hebben ontvangen. "We zijn aan het onderzoeken hoe we iets terug kunnen doen voor ons publiek. En sommige van onze podia zijn nu ook begonnen met voorstellingen livestreamen."

Bij de VSCD zijn 145 podia verspreid over heel Nederland aangesloten, waaronder grote podia zoals het DeLaMar Theater in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht en het Koninklijke Concertgebouw in Amsterdam.

Naar al het nieuws